Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Efterjäst vin

Har du råkat ut för ett vin som nästan luktar jäst? Då kan vinet ha drabbats av efterjäsning. I vinskolan lär vi dig allt om hur du upptäcker att ett vin är efterjäst, och om det finns något du kan göra åt det.

Vad är efterjäst vin?

Efterjäst vin är resultatet av en oönskad kemisk process där vinet har börjat jäsa på nytt efter att det har buteljerats. Detta kan hända om vinet utsätts för höga temperaturer eller om det finns kvarvarande jästceller och socker i vinet. Jäsningen skapar gaser och andra biprodukter som kan påverka vinets smak, doft och utseende negativt.

Hur vet man att vinet är efterjäst?

Det finns några tydliga tecken på att ett vin har börjat jäsa igen. En indikation kan vara om korken trycks uppåt eller om det finns bubblor i ett vin som inte är avsett att vara mousserande. En annan signal är om vinflaskan läcker eller om korken är svår att öppna på grund av trycket inuti flaskan.

Hur luktar efterjäst vin?

Doften av efterjäst vin kan variera, men ofta doftar det som just jäst eller en jäsdeg. 

Hur smakar efterjäst vin?

Även i smaken hos ett efterjäst vin återfinns jästsmaken. Det kan även finnas en spritsighet hos ett vin som har råkat ut för efterjäsning.

Hur ser efterjäst vin ut?

Visuellt kan efterjäst vin uppvisa en rad olika tecken. Det kan vara grumligt eller ha en onaturlig färgförändring. I vissa fall kan man även se små partiklar eller sediment som inte bör finnas i vinet.

Kan jag rädda ett vin som är efterjäst?

När ett vin har börjat jäsa igen är det oftast inte möjligt att rädda det. Den bästa åtgärden är att förhindra att vinet jäser genom korrekt förvaring – svalt och stabilt, utan stora temperaturväxlingar. Om du upptäcker att ett vin är efterjäst är det bäst att reklamera det.

Vill du veta mer om "dåligt" vin?

Läs vår artikel om defekt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan