• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   47 670 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Är vinet defekt?

En fråga som de flesta vindrickare någon gång ställt sig.

Är vinet defekt?

Det är inte alltid så lätt att veta om ett vin är defekt eller ej. Speciellt om det inte finns en flaska till att jämföra mot. Det finns en rad olika defekter som kan drabba det dyrbara vinet. Alltså inte bara korkdefekt tyvärr. Nedan listar vi de vanligaste “skadorna” och hur du lätt lär känna igen dom, samt om det går att rädda det utsatta vinet ifråga.

Vi börjar med den vanligaste defekten vilket är;

Korkskada; Korkskada drabbar uppskattningsvis hela 5% av världens viner med naturkork. Ett korkdefekt vin doftar och smakar lite som en fuktig källare. Ibland är det så påtagligt att du känner det direkt när du dragit korken. Vad är då korkdefekt? TCA vilket är ett kemiskt ämne som kan uppstå i vinet om korken inte är ren vid förslutning. Det räcker med en väldigt liten mängd för att den oangenäma smaken ska framträda. Allt som oftast syns inte korkdefekt på vinet. Ibland kan det dock ha fått en brunaktig ton på grund av oxidationen.

 Räddningen? Tyvärr bara att hälla ut.

Volatila syror; Luktar vinet ättika? Nagellacksborttagning eller nästintill som medicin? Då har det med största sannolikhet drabbats av volatila syror. Det luktar fränt, smakar surt och kan sticka på tungan. Detta uppstår när ditt vin drabbats av en bakterie eller fått kontakt med flyktiga och felaktiga syror efter alkoholjäsningen är klar. En defekt som inte syns på vinet.

Räddningen? Om du har tur kan det vara en så pass liten defekt att det kan gå att lufta bort med en tid på karaff. Försvinner inte den stickande doften så är det tyvärr bara att slå ut.

Oxidation; Luktar vinet rutten frukt? Oxidation kan uppstå i de fall då vinet kommer i kontakt med syre under framställningsprocessen och ger upphov till smak av fallfrukt (som ruttna äpplen) det brukar även synas på färgen då ett oxiderat vin allt som oftast får en brunaktig nyans och ser mer ut som ett moget vin.

Räddningen? Tyvärr bara att hälla ut eller i grytan.

Reduktion; Luktar vinet prutt? Då har det med största sannolikhet drabbats av motsatsen till ovan nämnd defekt. Alltså har vinet varit för tätt och inget syre har nått in i vinet. (allt med måtta är bra) alltså behöver alla viner en uns av syre. Har det inte fått det så blir det reduktivt. Detta syns inte på vinet. 

Räddningen?  Äntligen en defekt som faktiskt brukar gå att lufta bort med en stund på karaff. 

Fällning; Doftfritt och smakfritt. Fällning är ingen defekt utan det finns några saker som skapar denna beläggning i vinflaskan. En sak är då färgämnet från druvans skal “klumpar ihop sig med tanninerna i vinet” vid en längre tids lagring på flaska. Detta faller sedan till botten. En annan sak är om vinet har en frisk syra så kan den vinsyran kristalliseras och falla till botten alternativt sitter fast på korken som små glasbitar eller så kallad “vinsten” (vanligt i Rieslingviner). Ingenting av ovan nämnda saker är något farligt och heller ingen defekt.

Räddningen? Vet du med dig att vinet har några år på nacken kan det vara en god idé att  låta flaskan vara upprätt då det ligger i botten och häll sedan innehållet långsamt över på en karaff. Lämna det sista kvar i flaskan.

Efterjäsning; Pyser det när du skruvar av korken? Då är det med största sannolikhet så att ditt vin har fortsatt jäsa efter buteljering. Antingen kan det vara så att vinmakaren valt att inte filtrera sitt vin då denne ansett att det tar bort viktiga aromer från den klara produkten, att vinet inte kylstabiliserats eller att vinmakaren helt enkelt varit slarvig i vineriet. Ibland är det så illa att vinet blir mousserande och är det ett rött, vitt eller rosévin som inte är menat att bubbla känns det inte så angenämt.

 Räddningen? Har du tur går det att lufta bort känslan av kolsyra men ibland är det så illa att det inte går att rädda. Då är det tyvärr bara att hälla ned det i grytan.

Är du nyfiken på att lära känna igen de olika defekterna?

Då rekommenderar vi dig att fråga nästa gång du är på en vinbar om de har någon/ några defekta flaskor som du kan få dofta på. De allra flesta sommelierer uppskattar nyfikenhet och hjälper gärna till att utbilda. 

Slutsatsen; Många defekter går att få bort genom luftning och fällning kan var en indikation på kvalitet. En sak du kan vara säker på är att om du får en flaska defekt vin levererad från Vinoteket.com blir du såklart alltid ersatt.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan