Vi hjälper dig att välja vin till wallenbergare, en smakrik svensk klassiker som förtjänar en bra matchning i glasen.
Frågan om vilket vin som passar till wallenbergare ställs ofta, och svaret är inte självklart. En wallenbergare är en burgare gjord på kalvfärs. Smaken är rik på små nyanser som du inte vill tappa bort genom att till exempel dricka ett vin med väldigt påtagliga tanniner.
Rött vin till Wallenbergare
Ett lätt och fruktigt rött vin är ett klassiskt val till wallenbergare. Ett vin på druvan pinot noir kan också vara ett utmärkt alternativ. Vin med toner av röda bär och örter som inte överväldigar wallenbergaren är passande. Ett annat alternativ är en beaujolais, som också är ett lätt och fruktigt vin med bra syra.
Vitt vin till Wallenbergare
Ett vitt vin med bra kropp och en frisk syra kan också vara ett fint val av vin till wallenbergare. En vit bourgogne, eller annan chardonnay med lätt ekfatskaraktär, kan fungera bra till rätten. Ett annat alternativ är en sauvignon blanc, som ofta har en smak med toner av gräs och citrus som kan ge en frisk kontrast till den krämiga såsen.
Matcha vinet med tillbehören
Wallenbergare serveras ofta med potatispuré, lingon och kapris. Det är tillbehör som kan vara lika avgörande för ditt val av vin som köttet. Lingonen är syrliga och kapris har en distinkt smak som inte går bra ihop med alla viner. Ett vin till wallenbergare ska helst balansera dessa smaker utan att ta över, men heller inte vara så pass blekt att det försvinner.
Vin till havets wallenbergare
Även om den klassiska wallenbergaren är gjord på kalvfärs, finns det varianter som innehåller fisk, så kallad “havets wallenbergare”. Till havets wallenbergare kan ett vitt vin med högre syra vara ett bättre val, som riesling eller en sauvignon blanc. Dessa viner kan balansera den fetma som kan finnas i fiskrätten och framhäva de friska smakerna.