Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till torsk

Torsk är en viktig del av både husmanskost och gastronomi på högsta nivå. Genom att välja rätt vin till torsk kan du sätta extra guldkant på måltiden, oavsett om den är baserad på torskblock från frysen eller om du handlat dagsfärsk fisk från delikatessdisken.

Torsk är en av våra mest älskade matfiskar. Den är känd för sin milda smak och fasta konsistens. Det är en mångsidig råvara som kan tillagas på många olika sätt. Oavsett om du väljer rött, vitt eller rosé finns det en del generella kvalitéer som ofta gör att ett vin passar bra till torsk. Vinet ska inte vara allt för kraftigt om du inte serverar torsken med ett tillbehör eller sidorätt som har en väldigt påtaglig smak. Ett medelfylligt vin med en frisk syra och tydliga mineraltoner brukar fungera väldigt bra till torsk.

Rött vin till torsk

Rött vin till torsk är inte lika vanligt som vitt vin, men ett spännande alternativ som kan bli mycket lyckat. Lätta röda viner med subtila tanniner och aromer kompletterar torskens milda smak på ett bra sätt. Lätta pinot noir-viner från Bourgogne riskerar inte att ta över. Nebbiolo är en annan druva som ger viner med subtila tanniner och aromer som kan skapa en fin kontrast till torskens naturliga sötma. Viner från Beaujolais, på druvan gamay, är ett annat klassiskt val av vin till torsk. Om du serverar torsk med smakrika tillbehör, kan du välja ett rött vin med lite mer karaktär.

Vitt vin till torsk

Att välja vitt vin till torsk är ett säkert kort som ofta resulterar i en välbalanserad måltid. Alla vita viner passar dock inte lika bra till torsk. Satsa gärna på viner med en frisk syra och toner av citrus, örter eller gröna frukter. Välj inte viner som är för tunga eller för lätta. Medelfylliga viner med en subtil snarare än kraftig smakprofil brukar vara det bästa valet. Sauvignon blanc från Nya Zeeland eller sauvignon blanc från Loiredalen i Frankrike. Riesling och albarino är druvor som ofta ger vin som passar till torsk.

Mousserande vin till torsk

Mousserande vin kan mycket väl vara ett utmärkt val till torsk – både som aperitif och måltidsdryck. Välj gärna ett torrt mousserande vin med tydlig syra till torsk. Följer du det så fungerar det även bra med rosé.

Vin till torskrygg

Torskrygg är en minimalistisk men mycket elegant rätt där torsken bakas i ugn och utvecklar en mild men subtil smak med en viss sötma. Torskrygg serveras vanligtvis med kokt potatis, en klick smör och en kall sås. Ett lätt och krispigt vin på sauvignon blanc är en bra matchning till torskrygg. Det kommer inte att ta över utan blir ett bra komplement. 

Vin till torskrygg med brynt smör

När torskrygg serveras med brynt smör, får rätten en djupare och mer nötaktig smakprofil. För att matcha dessa rika smaker passar ett vitt vin med fylligare karaktär och balanserad syra utmärkt. En chardonnay med inslag av ekfatslagring, exempelvis från Bourgogne eller Kalifornien, harmonierar väl med smörets nötighet och torsken. Även ett vitt vin på druvan viognier, med sin mjuka struktur och subtila aromer av stenfrukt, är ett spännande val. För den som föredrar mousserande vin kan en elegant champagne med brödiga toner också lyfta måltiden till nya höjder.

Vin till panerad torsk

Panerad torsk är en älskad klassiker där fisken får en krispig yta och en saftig, mjuk insida. Den tillagas genom att panera fiskfiléer i mjöl, ägg och ströbröd och sedan steka dem tills de är gyllenbruna och genomstekta. En torr eller halvtorr riesling är ett bra vin till torsk som panerats. Druvan har en syra som matchar den feta paneringen. Samma rekommendation gäller om du serverar friterad torsk, till exempel fish and chips. 


Kan du inte få nog av fisk? Läs mer om vin som passar till fisk.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan