Oavsett om du serverar en lätt grillad lax eller en smakrik fiskgryta, finns det viner som kompletterar din måltid. Vi hjälper dig att hitta rätt vin till fisk.
Ska man servera rött eller vitt vin till fisk?
Fisk kan smaka helt olika, bland annat beroende på fiskens sort, hur den är tillagad och hur fet den är. Att ge ett väldigt generellt råd, som att du ska välja vitt vin till fisk, är ganska meningslöst. Det finns mängder av röda och vita viner som kan vara ett bra alternativ, oavsett vad det är för fisk du ska äta. Friska vita viner blir ofta väldigt bra till fisk, men till kryddiga fiskrätter passar det med lättare röda viner, som pinot noir.
Så väljer du vin till fet respektive mager fisk
Fisk fångad i havet tenderar att ha högre fetthalt jämfört med många insjöfiskar som abborre och gädda. Fet fisk har ofta en rikare och mer fyllig smak på grund av det, medan mager insjöfisk ofta har en mildare smakprofil. Detta är en faktor som kan vara avgörande vid val av vin till fisk. Om du ska välja vin till fisk från havet, som lax, makrill och tonfisk, passar det ofta med en ekfatslagrad vit bourgogne. Dessa viner har tillräcklig struktur och syra för att balansera den feta fisken.
Fiskar från havet som inte är så feta, till exempel torsk och rödspätta, passar bra med krispiga och friska viner som sauvignon blanc eller pinot grigio. En sauvignon blanc är också ett bra val av vin till fisk från insjöar, som abborre och gös, vilka inte heller är så feta. En riesling fungerar ofta mycket bra till mager fisk, eftersom dess friska syra och lätta kropp kompletterar de milda smakerna. Gädda är en mager insjöfisk vars kött har en distinkt smak, men vinrekommendationen brukar vara densamma, sauvignon blanc blir bra till gädda.
Så väljer du vin till exklusiv fisk
Till fiskar som hälleflundra, piggvar och sjötunga är det extra viktigt att matcha vinets egenskaper med fiskens delikata smaker och textur. För dessa fiskar rekommenderas ofta vita kvalitetsviner med relativt hög syra och en viss mineralitet, som en chablis.
Vin till grillad fisk
När du ska välja vin till grillad fisk finns det flera bra alternativ beroende på vilken typ av fisk det är och vilka tillbehör du serverar till den. Generellt sett passar ett friskt och lätt vitt vin, som sauvignon blanc eller chardonnay, utmärkt till de flesta grillade fiskrätter. Om det gäller en fetare fisk som lax kan ett rosévin med hög syra vara ett bra val. För smakrikare fiskar eller fisk med kraftig marinad kan en vit bourgogne ge en fin balans. Om du föredrar rött vin, välj ett lätt och fruktigt vin som pinot noir.
Andra tillagningsmetoder som i hög grad påverkar smaken, och därmed ditt val av vin till fisk, är rökning och gravning. Vin som är bra till grillad fisk passar även till rökt fisk. Det är dock ännu viktigare att de har tillräckligt med karaktär för att skära igenom rökigheten. Gravad fisk är ofta söt och syrlig. Då passar det med ett halvtorrt, friskt och fruktigt vitt vin. Riesling är ett utmärkt val här, då dess fruktighet och syra harmoniserar väl med den gravade fiskens smaker.