Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till raclette

Raclette är en halvhård ost som smälts och skrapas över mat, ofta direkt vid bordet.

Raclette har sitt ursprung i de alpina regionerna i Schweiz. Osten har en distinkt, något nötaktig smak och en mycket krämig konsistens. Om du väljer ett passande vin till raclette så är förutsättningarna för en gastronomisk upplevelse på hög nivå mycket goda. Det är viktigt att välja viner som kompletterar ostens rika och krämiga textur utan att totalt ta över. Osten kan sägas vara ett tillbehör, och vad det är du ger smak och karaktär till med raclette spelar naturligtvis roll för vinmatchningen. Raclette kan kombineras med allt från tunt skivat kött till kokt potatis eller bröd.

Rött vin till raclette

När det gäller röda viner till raclette så är pinot noir ett utmärkt val. Dess syra och fruktiga toner balanserar osten väl. Gamay är ett annat bra vin till raclette, som också har en frisk karaktär som inte stjäl uppmärksamhet från osten. Merlot eller syrah kan passa dig som gärna dricker ett lite mer kraftfullt vin med tydliga, men inte allt för dominerande, tanniner.

Rekommendationer för vitt och mousserande vin till raclette

Om du vill dricka vitt vin till raclette är en torr riesling eller sauvignon blanc goda alternativ. De passar till de flesta krämiga och smakrika ostar och det här är inget undantag. Om du föredrar bubblor i glaset så erbjuder mousserande viner som prosecco, cremant, cava eller champagne en fin kontrast till osten. Torra viner med syra och kolsyra passar generellt bra till feta maträtter, som raclette. Dessutom bidrar de med en festlig inramning till måltiden.

Oavsett om du föredrar rött vin eller vitt vin till raclette så finns det många olika viner som passar den här ikoniska rätten från Alperna.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan