Kalkoner är inget vidare på att flyga, men genom att välja ett vin som passar till maten kan du höja din kalkonmiddag till oanade höjder! Här passar det att vara kreativ och kanske matcha vinet med såsen eller eventuell fyllning du använder.
Ugnsstekt kalkon är en traditionell festrätt som många förknippar med fina stunder tillsammans med familjen. När det gäller många klassiska rätter finns det ganska tydliga förstahandsval av vin. Så är det inte med kalkon, men det finns en del saker som är bra att tänka på och här har vi sammanställt de viktigaste.
Ska man dricka rött eller vitt vin till kalkon?
Det är vanligt att välja vitt vin till ljust kött men när det gäller val av vin till kalkon finns det inga regler. Det handlar istället om personliga preferenser. Generellt kan både rött och vitt vin passa väl till kalkon. Undvik vin med tydliga tanniner då det kan krocka med kalkonens milda smak.
Det kan passa med rosevin till kalkon
Rosévin, med eller utan bubblor, är ofta ett utmärkt val av vin till kalkon. Det gäller särskilt om kalkonen serveras med lättare tillbehör mitt i sommaren. Då är det trevligt med ett bärigt och uppfriskande vin. Även mousserande viner fungerar ofta utmärkt till en kalkonmiddag. De får gärna ha lite finess snarare än en smakprofil som är så tydlig att den tar över helt.
Låt tillbehören styra vad du serverar för vin till kalkon
Kalkon har inte en särskilt kraftig smak i sig. Det innebär att det är minst lika viktigt att matcha vinet med det du serverar till kalkonen. En traditionell kalkonmiddag kan innehålla en mängd olika tillbehör utöver själva kalkonen. Vanligtvis serveras fågeln med en gräddig sås, fyllningen kalkonen stoppats med, någon potatisrätt och olika grönsaker. Det är alltså en relativt fet och rustik middag. Då passar det med vin som har en tydlig syra, som riesling och chardonnay. Om såsen är syrlig, vilket den inte sällan är, vill du ha ett vin som kompletterar. Då kan en ung chardonnay eller ett lättare rödvin på pinot noir fungera fint.
Under en traditionell kalkonmiddag i södra Sverige kan äppelskivor, plommon och brysselkål finnas med bland tillbehören. Det finns många viner med toner av plommon som kan passa bra. Om plommon är en viktig komponent i måltiden kan det vara värt att satsa på ett vin på cabernet sauvignon, malbec, syrah eller tempranillo. Det är druvor som ofta förknippas med en smak av mörka bär.
Vad ska man välja för vin till grillad eller rökt kalkon?
Även om ugnsstekt kalkon är vanligast så finns det naturligtvis fler sätt att tillaga fågeln. Om du väljer att grilla den på spett tar köttet smak av ångan som bildas när fettet smälter och droppar på den glödande kolen. Till grillad kalkon kan du välja ett vin som är lite mer uttrycksfullt och aromatiskt än de som rekommenderas till ugnsstekt kalkon. Samma tips gäller även om du letar efter ett vin som passar till rökt kalkon.