Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till fisksoppa

Lär dig vilka viner som passar extra bra till fisksoppa och beställ hem dem smidigt och enkelt från Vinoteket.

Från enkel vardagsmat till lyxmåltid med finess – fisksoppan kommer i många olika skepnader. Välj rätt vin för att sätta guldkant på den älskade rätten i alla dess former.

Vitt vin till klar fisksoppa

En klassisk fisksoppa med fiskbuljong, tomatpuré, rotgrönsaker och vitt vin kan i sin anspråkslöshet vara fantastisk. Till denna enkla typ av soppa passar ett ungt, torrt och friskt vitt vin. Viner på druvorna grüner veltliner, verdejo, riesling och albariño bjuder på fina citrustoner som balanserar sältan och möter soppans syra.

Vin som passar till krämig fisksoppa

Tänk dig en riktigt kylig vinterdag. En rykande het fisksoppa och ett glas — ja, vad väljer man? Till en mustig fisksoppa med grädde kan ett kraftigare vitt vin sitta fint. Prova till exempel en fyllig och fatlagrad chardonnay från Bourgogne, Sydafrika eller Kalifornien. Vinets krämighet och rondör speglar soppans textur och friskheten blir ett uppiggande inslag mot grädden. Den värmande trösterika känslan är komplett.

Vin till bouillabaisse

Bouillabaisse är en läcker fransk fiskgryta med fisk och skaldjur, grönsaker, tomat, örter och saffran. Som toppen på härligheten serveras ofta den majonnäs-liknande såsen rouille. Den sydfranska traditionen är att dricka ett lätt rosévin till den matiga soppan. Vin från Provence är det givna valet, men alla typer av bäriga, friska roséviner fungerar fint. Liksom vita friska viner som möter soppans syrlighet.

Vin till fisksoppa med saffran

Det finns olika varianter av fisksoppor där saffran är stjärnan. Den smakrika kryddningen fungerar bra med ett lite fylligare vitt vin med ekfatskaraktär. En fatlagrad chardonnay är ett bra val här. Har du grädde i soppan så blir vinets friskhet också ett fint komplement till den fylliga texturen.

Heta fisksoppor och vin

Asiatiska fisksoppor finns det otaliga varianter av. Gemensamt är att de ofta är smakintensiva med heta ingredienser som chili och ingefära. Dessutom har de ofta en komplex smakbild där syrliga, söta och salta inslag samsas. För att möta upp hettan är ett vitt vin med tydlig aromatik det allra bästa valet. Välj gärna en riesling eller en pinot gris med lite restsötma. Även vissa skalmacererade vita viner, ibland kallade orangeviner, klarar av kryddstarka rätter. De har dessutom en fin förmåga att fånga upp smakerna i rätter med många nyanser.

Rosévin till fisksoppa

Lätta, bäriga roséviner fungerar lika bra som vita friska viner till de flesta typer av fisksoppor. Särskilt fint blir det om du använder dig av ingredienser som dill och fänkål i soppan. Rosévinets örtighet möter och förhöjer smaksättningen, och syran friskar upp fisksmaken. Leta efter ursprung som Provence, Languedoc-Roussillon och Loire.

Rött vin till fisksoppa

Vita viner kanske känns som det självklara valet till fisksoppan. Men även ett rött vin kan fungera bra, så länge det inte är alltför kraftigt. Speciellt om fisksoppan är baserad på tomat. Välj då ett lätt rött vin med friskhet som möter tomatens syra. Förslagsvis en bärig pinot noir från Tyskland eller Frankrike.

Mousserande vin till fisksoppa

Här är det inte så mycket att fundera på! Mousserande viner fungerar utmärkt till olika varianter på fisksoppa. Matcha soppans kropp med vinets. Ett lättare vin till en mer delikat soppa, mer komplext till en mer smakrik soppa. Botanisera bland champagne, cava, franciacorta och crémant. Till kryddstarka fisksoppor kan det vara klokt att välja ett mousserande vin som inte är helt kruttorrt. Översatt till bubblets värld innebär det viner med sockernivån brut.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan