Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Verdejo

(4)

En okänd pärla bland de spanska druvorna.
Verdejo är svår att odla men så värd mödan. En grön druva som många missat, trots att den är en av Spaniens allra bästa.

Du är förlåten om du ännu inte har smakat på den här spännande gröna druvan. Verdejo är svårodlad och kanske delvis därför fortfarande rätt okänd. Men trots detta ligger den på toppen i sitt hemland. Lyckligtvis får allt flera upp ögonen (eller munnen) för Spaniens gröna guld. 

Odlingar

I Spanien, nära gränsen till Portugal, ligger Verdejos främsta odlingsort. Rueda är så optimalt för just den här sorten att den här ger riktigt bra skördar trots sina höga krav på klimatet. Vissa menar att Verdejo från början kom från de norra delarna av Afrika. 
De vingårdar som odlar Verdejo finns ofta på höga platåer där hettan inte är så påtaglig. Dessutom skördar man på natten då druvan ska vara som bäst. 

Smak

Användningen av Verdejo i vita viner har varierat mycket över tid. Idag gör man allt oftare torra viner på druvan. Fruktigheten och syran gör vinet riktigt fräscht och bland smakerna är melon och citrus vanliga benämningar. Också gröna äpplen och gräsighet är ord som beskriver Verdejo viner. I eftersmaken märker man ofta mandel och en tydlig kryddighet eller örtighet. Beroende på säsongen och skörden kan vinerna antingen bli rätt milda och söta, eller riktigt komplexa och aromatiska. Blommigheten är ändå tydligt framträdande egenskap hos viner på Verdejo, oberoende av årgång. 

Mat kombination

Verdejo passar mycket bra till fågel, fisk och skaldjur. Men vinet passar också till vegetariska rätter. Det viktigaste är att den höga syran får sin motsvarighet i maten. Särskilt asiatiska och specifikt vietnamesiska rätter och mat med lime (eller maträtter som skulle passa med lime) är exempel på rätter som gör sig riktigt bra med Verdejo. Eftersom vinet har så hög syra och dessutom en viss bitterhet som ofta framträder i eftersmaken, är det ett särskilt bra vitt vin att dricka till maten.