Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Temperatur rött vin

Att servera rött vin i rätt temperatur är avgörande för smakupplevelsen. Många tror att rött vin alltid ska serveras rumstempererat, men det stämmer inte riktigt. Här guidar vi dig till rätt serveringstemperatur för olika typer av rödvin.

Vilken temperatur ska rött vin ha?

Generellt ska rött vin serveras något svalare än rumstemperatur, runt 15–18 grader. Men det finns undantag. Lättare och fruktiga rödviner mår bra av att kylas ner ytterligare, till cirka 12–14 grader. Mer kraftiga och tanninrika viner kan med fördel serveras något varmare, runt 18–20 grader.

Varför är temperaturen viktig?

Temperaturen påverkar vinets smak och doft. Ett för kallt vin upplevs slutet i doften och smakar mest av syra och tanniner. Ett för varmt vin känns alkoholstarkt och smakar platt. När vinet har rätt temperatur kommer dess karaktär och kvaliteter fram på bästa sätt.

Serveringstemperatur för olika typer av rödvin

Hur vet jag att rödvinet har rätt temperatur?

Ett bra tips är att känna på flaskan. Om den känns sval men inte kall, brukar temperaturen vara lagom. Du kan också hälla upp en liten mängd vin i glaset och känna med handen runt kupan. Värms glaset snabbt upp är vinet troligen för varmt. Känns glaset kallt är vinet för kallt.

Vi rekommenderar att förvara rödvinet svalt och ta fram det cirka 30 minuter före servering om det är ett lättare vin, och cirka 60 minuter för fylligare viner. Då hinner det öppna upp sig lagom mycket. Servera gärna vinet i stora kupade glas så det får gott om yta att luftas mot. Häll upp en liten mängd i taget så vinet inte hinner bli för varmt.

Hoppas dessa tips gör att du kan njuta optimalt av ditt rödvin nästa gång! Tveka inte att höra av dig till oss om du har fler frågor, vi delar gärna med oss av vårt kunnande.

Läs mer om temperatur på vin här.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!