Bardolino står för lätta röda viner. Öster om Gardasjön i Italien, precis söder om Alperna, tar det sydeuropeiska klimatet vid. Här mellan Milano och Venedig ligger ett av landets mest produktiva vindistrikt, där du även hittar just Bardolino. Namnet hänvisar både till vintypen och till området där vinet tillverkas.
Allt om området
Den unika jordmånen och närheten till Gardasjön gör att vindruvorna i Bardolino får lite andra egenskaper än i närliggande områden. Både svala brisar från sjön och kalla vindar från Alperna kyler ner det annars så varma klimatet där träden ändå dignar av frukt. Området fick sin DOC-märkning år 1968, en italiensk märkning som garanterar ursprunget.
Tidigare har Bardolino haft ett lite dåligt rykte för massproduktion med fokus på kvantitet istället för kvalitet. Idag upplever området en renässans, då allt fler producenter i området vågar satsa på att höja kvaliteten istället för att maxa skörden och mängden vin.
Lätta röda viner
Bardolino är vanligen lätta röda viner och roséviner. Druvorna Corvina, Rondinella och Molinar är typiska för det här området och Bardolino består vanligen av en blandning av just dessa. Den allra främsta är Corvina. Vinerna är i regel alltid gjort på en kombination av flera druvor.
Druvorna i Bardolino har inte torkat eller legat på ekfat. Istället använder man vanligen ståltankar, vilket ger vinerna en annan fräschör. Vinerna får därmed en elegant och lätt smak. Bärigheten är framträdande och du kan känna smaken av såväl körsbär som andra röda bär.
Bardolino passar subtila smaker
Vinerna passar rätter med ganska subtila smaker. Bardolino kan till och med i många fall ersätta ett vitt vin. Ljust kött, fisk och fågel passar bra, fisken får gärna vara av en smakrikare sort men inte starkt kryddad. Pasta eller pizza parar sig också bra med Bardolino, liksom unga och krämiga ostar. Det passar också utmärkt som läskande drink en skön sommarkväll.