Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Öl till indisk mat

I de delar av Indien där öl säljs öppet är det härligt att njuta av en kall törstsläckare. Att hitta öl till indisk mat och få till en bra matchning kan dock vara svårare. Här delar vi med oss av våra bästa tips!

Indisk mat är generellt smakmässigt sofistikerad, en helt vanlig rätt har ofta ett dussin kryddor. Satsa på att välja öl till indisk mat som inte tar överhanden utan som låter dig uppleva alla nyanser i maten. Lager är ofta rätt typ av öl till indisk curry och andra rätter som har en påtaglig hetta. Den kan med fördel serveras väldigt kall. Om du ska välja öl till tikka masala eller annan indisk mat med grädde, mycket smör eller kokosmjölk, kan en välbalanserad IPA vara ett bra val då den når igenom det feta. Var bara lite försiktig med de allra beskaste sorterna som lätt kan bli lite för mycket. En stout kan fungera utmärkt om du vill ha öl till mildare indisk mat med en viss sötma.

Prova indisk öl till indisk mat

Indisk öl har på senare år blivit allt mer populärt och brukar förknippas med en smakprofil som skiljer sig en del från västerländsk öl. Den är ofta mycket läskande, med en mild beska och balanserad smakprofil. Det är bra egenskaper när du letar efter öl till indisk mat. Kingfisher är ett av de mest kända indiska ölmärkena. Det är en lätt lageröl som passar bra till kryddig indisk mat, såsom curryrätter och tandoorikyckling. Många indiska ölsorter är gjorda i samma stil. Haywards 5000 är en stark indisk lageröl som passar bra till grillad indisk mat. 

Öl till indisk mat med fisk och skaldjur

I väst förknippar vi ofta indisk mat med ett begränsat antal rätter som ofta är väldigt starka. Men faktum är att det indiska köket, eller de indiska köken snarare, har det mesta. I Kerala och i andra delar av södra Indien serveras ofta rätter med fisk och skaldjur. Till dessa rätter kan en fruktig veteöl, som Hoegaarden, vara vad du letar efter. 

Öl till palak paneer och annan vegetarisk mat

En stor del av befolkningen i Indien är vegetarianer och många klassiska indiska rätter, som palak paneer, har färskost som proteinkälla. För att hitta öl till indisk mat utan kött, ägg eller fisk behöver du inte följa någon särskild regel. Sikta istället på att få till en matchning där beskan och andra aromer i ölet går bra ihop med smakerna i maten, oavsett vilka de är.

Se alla våra öl.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan