Stout

(1)

Stout är ett mörkt öl med en kraftfull och distinkt smak. Eftersom stout är överjäst håller det sig länge. De alkoholstarkare sorterna kan till och med lagras för att utveckla en mild smak med fruktiga toner. 

Stoutens historia

Stout har en historia som är förenad med ölsorten porter. Från början var stout enbart benämningen på en stark porter. En anledning till att stout och porter blev två distinkta sorter har att göra med andra världskriget. Då ledde nämligen spannmålsbrist i Storbritannien till att ölets styrka blev reglerad.

På Irland var reglerna inte lika hårda och portern kunde därför bli bryggd med en styrka som låg närmare det som ölet haft innan kriget. Därefter kom stout att framförallt bli synonymt med irländsk porter medan den svagare brittiska varianten behöll ölets ursprungliga namn.

Bakgrund

Porter började bryggas i London i början av sjuttonhundratalet. På grund av dess egenskaper, starka smak och låga pris blev det snabbt populärt bland stadens bärare. Därav namnet porter som betyder bärare på engelska. De egenskaper som bärarna satte pris på var ölets hållbarhet och att det inte var så känsligt för värme.

Populariteten ledde till att flera porterbryggerier startade i London. Ölet blev även exporterat till Irland och 1776 startade Arthur Guinness ett bryggeri i Dublin.

Smakaromer hos stout

Smaken kommer bland annat av användandet av svart kornmalt, men det bidrar också till den kraftiga smak med en skarp rökig underton om kännetecknar stout. Smakerna går ofta från nästan att vara som bröd till att smaka som kaffe med choklad.

Olika smakprofiler

Stout finns i olika smakprofiler: dry, milk, oatmeal, chocolate, oyster och imperial. Den vanligaste av de här sorterna är dry. Eftersom den framförallt blir bryggd på Irland är den också kallad Irish stout. Dry är torrare än brittiska och amerikanska milk. Namnet på den senare sorten kommer av att sötman i ölet härstammar från laktos.

Oatmeal innebär att ölen är gjord på 30 procent havre. Det ger en bitter smak som mjukas upp av att tillsätta lipider, det vill säga fett. Chocolate har mörkare ton och även en mer aromatisk smak på grund av att malten har blivit bränd tills den får samma färg som choklad.

Stout är ett överjäst öl

Eftersom stout är ett överjäst öl som dessutom är överlagrat fortsätter det inte att jäsa på flaskan. Därför kan det också sparas förhållandevis länge. Med tiden får däremot ölet en något mildare smak med en fruktigare ton som påminner om ett starkvin likt Madeira.
Hur brygger man stout?
Genom att först rosta malten uppstår den djupt mörka färgen. Metoden togs dock först i bruk i slutet av sjuttonhundratalet när Daniel Wheeler uppfann en metod att rosta malt vid hög temperatur utan att bränna den.

Färg

Stout är ett mörkt öl med en näst intill svart färg. Det finns en variant som Thrale's Anchor Brewery började brygga i London under sjuttonhundratalet för export till Katarina II av Ryssland. Den heter Russian imperial stout och är mörkast av alla stout.
En mörk alkoholstark stout som Imperial har möjlighet att utveckla smaken om den lagras några år. Om du vill prova att lagra den, bör den ha en alkoholhalt över sju procent.

Vilken mat passar till stout?

Eftersom stout är såpass resolut kräver den rätter som kan leva upp till det. Därför passar till exempel ugnsstekt, rökt och grillad mat bra. Kraftiga grytor och bräserade rätter, liksom andra råvaror med mycket sälta är också lämpliga kombinationer. Stout är faktiskt också utmärkt som julöl.
I oyster är ölen blandad med ostronkoncentrat vilket ger en genomträngande smak. Ölets kraftiga smak förenar sig med skaldjurets tydliga sälta. Ostron har faktiskt en lång gemensam historia med stout. När ölsorten blev introducerade var ostron nämligen ett vanligt tillbehör på pubar och tavernor.

Passande ölglas för stout

På Vinoteket kan du inte bara handla vin online utan också öl hem till dörren. Du beställer enkelt på hemsidan och får det levererat hem till dig. Enklare kan det inte bli att få njuta en god stout i ett så kallat tulpanglas, som passar ölet utmärkt.