Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tikka masala

Den orangegula såsen i ett traditionellt tikka masala-recept har en komplex smakprofil och omsluter saftiga bitar av kyckling.

Tikka masala är ett möte mellan indisk och brittisk kokkonst

Tikka masala är en gryta med kyckling som marinerats i yoghurt och en krämig och mycket smakrik tomatsås. Rätten anses ha skapats av indiska kockar bosatta i Storbritannien. Rätten spreds över världen under den andra hälften av 1900-talet och har blivit en symbol för fusion mellan sydasiatiska och brittiska smaker. 

Ett tikka masala-recept är lätt att variera

Tikka masala är en mycket mångsidig rätt som har anpassats och utvecklats på olika sätt runt om i världen. I vissa varianter använder man lamm eller tofu istället för kyckling. Ett tikka masala-recept kan också innehålla grönsaker som paprika och zucchini eller torkad frukt, för att ge en viss sötma.

För att lyckas med en autentisk tikka masala krävs det en balanserad användning av kryddor som garam masala, koriander och kummin. Lite tålamod vid tillagningen är också viktigt. Vårt tikka masala-recept har flera moment men resultatet är en gryta packad med smaker och saftigt kött. Vanligtvis serveras tikka masala med basmatiris eller naanbröd, som kompletterar rättens krämighet och absorberar såsens smaker.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i lagom stora kuber och blanda med yoghurt, citronsaft och kryddorna. Se till så att allt kött täcks av marinad. Täck och marinera i kylskåp över natten eller i minst 3 timmar.

  2. Sätt ugnen på 260 °C. 

  3. Trä kycklingen på spett som du placerar över en ugnsform. Grilla i 15 minuter så att kycklingen får lite färg. Vänd dem en gång. Om du lägger bakplåtspapper i botten av formen blir den lättare att rengöra. Kycklingspetten kan även grillas på kolgrill.

  4. Värm olja i en stor gryta. Fräs lök, ingefära och vitlök tills det är mjukt. Tillsätt kryddorna och fräs i ytterligare 30 sekunder för att få fram alla smaker. Tillsätt sedan tomatpuré och tomatsås samt vatten. Koka upp och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt grädden och de grillade kycklingbitarna. Låt puttra i ytterligare några minuter.

  5. Garnera med färsk koriander och servera.

Ingredienser (4 pers)

  • 3 bitar kycklingbröst, utan ben och skinn

  • 125 g naturell yogurt

  • 2 msk färskpressad citronsaft

  • 4 vitlöksklyftor, rivna eller fint hackade

  • 1 msk färsk ingefära, fint hackad

  • 2 tsk salt

  • 2 tsk malen kummin

  • 2 tsk gurkmeja

  • 2 tsk garam masala

  • 2 tsk paprikapulver

  • Sås

  • 3 msk vegetabilisk olja

  • 2 lökar, finhackade

  • 1 msk färsk ingefära, fint hackad

  • 6 vitlöksklyftor, fint hackade

  • 2 tsk malen kummin

  • 2 tsk gurkmeja

  • 2 tsk malen koriander

  • 2 tsk paprikapulver

  • 2 tsk chilipulver

  • 2 tsk garam masala

  • 1 msk tomatpuré

  • 800 g tomatsås

  • 300 ml vatten

  • 250 ml grädde

  • 1 dl färsk koriander, hackad

Vin som passar till tikka masala

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept