Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Öl i mat

Att använda öl i mat kan vara ett enkelt sätt att ge dina rätter ett extra lyft. Förutom att fungera som smaksättare har öl andra ingredienser som gör att det kan passa bra i vissa rätter.

Om du vill använda öl i mat gäller det först och främst att välja rätt typ av öl. När man använder mörk öl till matlagning handlar det ofta om smakrika grytor eller om desserter med choklad. Mörk öl har ofta en sötma som gör sig väl i rätter med en komplex smakprofil. Du kan också använda ljus öl i matlagning, som exempelvis ljus lager, om du har öl med en smakprofil som passar ihop med det du vill laga. Beskan från humle kan till exempel utnyttjas för att balansera och ge extra djup till en rätt med lök och morötter, som annars hade blivit för söt. Tänk på att smaken från ölen kommer att koncentreras i takt med att vätska kokar bort. När du använder mörk öl i mat är det särskilt viktigt att ha lagom mycket, så att det inte tar över helt.

Du kan använda öl till bröd och marinader

Öl gör sig bra i marinader, inte minst när du vill att stekytan ska karamelliseras. Öl kan också ge smak åt bröd och ha en gynnsam effekt på jäsningen. Prova att till exempel göra ett mörkt surdegsbröd med porter och sirap i degen.

Exempel på rätter där öl spelar en viktig roll

I den brittiska kulträtten fish and chips använder man ofta frityrsmet med öl. Det bidrar till smaken men gör också att det blir extra krispigt. Det är för att koldioxiden skapar små bubblor i smeten. Alkoholhalten sänker dessutom kokpunkten vilket gör att smeten blir krispig snabbare och absorberar mindre olja. Carbonnade flamande är en belgisk köttgryta där nötkött kokas i mörk öl tillsammans med lök och kryddor, vilket ger en rik och djup smak. Chili con carne kan också ha öl i receptet för att nyansera smaken. I Wisconsin i USA kokar man ofta korv i öl innan den grillas för att den ska bli extra saftig.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan