Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Fish n Chips

Fish n chips, friterad fisk med pommes, är autentisk brittisk matkultur när den är som bäst. 

Fish n chips är en enkel men delikat rätt

Fish and chips är egentligen mer än bara en maträtt – det är en ikonisk symbol för brittisk matkultur som idag serveras över hela världen. Rätten lagades i brittiska fiskelägen och blev på 1800-talet en populär och mättande måltid i arbetarklassen. Den enkla men utsökta kombinationen av krispigt friterad fisk och gyllengula pommes frites passar i många sammanhang. Du kan köpa fish n chips i gatustånd likväl som på en finare gastropub. Fish n chips är också lätt att lyckas med hemma.

Det finns flera skolor när det gäller frityrsmeten som fisken doppas i. I många recept förekommer öl och limejuice men vi har valt att hålla det enkelt. Fish n chips i vår tappning är en delikat och snabblagad rätt som kan ätas på tallrik eller, traditionsenligt, i ett paket eller en strut av tidningspapper.

Gör så här

  1. Skala potatisarna och skär dem i stavar.

  2. Skölj dem i kallt vatten för att få bort överflödig stärkelse.

  3. Torka potatisstavarna med hushållspapper.

  4. Skölj fiskfiléerna och torka dem med hushållspapper. Skär dem i lagom stora portionsbitar.

  5. Vispa ihop ägg och mjölk i en skål.

  6. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och peppar i en annan skål.

  7. Doppa först fiskbitarna i mjölblandningen, sedan i ägg- och mjölkblandningen, och slutligen i mjölblandningen igen. Se till att alla sidor är täckta med smet.

  8. Häll olja i en kastrull eller gryta och värm den till 180 °C.

  9. Fritera fiskbitarna i cirka 3–4 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.

  10. Låt fisken rinna av på hushållspapper.

  11. Häll olja i en kastrull eller gryta och värm den till 170 °C.

  12. Fritera potatisstavarna i cirka 5–7 minuter, eller tills de är gyllengula och krispiga.

  13. Låt potatisarna rinna av på hushållspapper för att ta bort överflödig olja.

  14. Krydda potatisstavarna med salt och peppar efter smak.

  15. Servera fish and chips direkt och toppa med aioli och pressad citron. Du kan göra egen aioli genom att vispa äggulor, vinäger, senap och vitlök i en mixer. Tillsätt olja droppvis tills konsistensen är krämig. Smaka av aiolin med salt och peppar.

Ingredienser (4 pers)

  • 800 g vit fiskfilé (t.ex. torsk eller gös)

  • 2 ägg

  • 2 dl mjölk

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 msk hackad dill

  • 800 g bakpotatis

  • Olja till fritering

  • Salt och peppar efter smak

  • Aioli

Vin som passar till  fish n chips

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept