Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Alternativ till dyra viner

Barolo och Champagne till all ära, men vad händer om man inte har råd?

Även om man uppskattar fantastiska viner till högre pris och högre kvalité, är det inte alltid man har råd med dem. Det gör det också lite mer speciellt när man väl lägger ner pengarna på ett sådant vin och gör kanske födelsedagen eller nyårsfirandet lite mer speciellt. Man har ansträngt sig lite mera, just för det firandet.

Men det är klart man vill ha ett gott glas vin när man väl ska dricka vin, gärna med så hög kvalité som det går. Därför har vi valt att tipsa om våra bästa, mest prisvärda alternativ till de lite dyrare alternativen!

Champagne —> Cava

Om vi börjar med det klassiska, bubblor, har Champagne länge varit det lyxiga alternativet. Champagne, Vintage eller non-vintage, kostar alltid lite extra.
Därför vill vi tipsa istället om Cava. Cava produceras i Spanien, är ett mousserande som produceras vanligtvis på druvorna; Xarel-lo, Macabeo och Parellada. Detta mousserande produceras också med hjälp utav den traditionella metoden, densamma som man använder i Champagne vilket gör denna dryck till en väldigt Champagne-liknande dryck.

Pinot Noir, Bourgogne —> Blaufränkisch/Kékfrankos, Österrike eller Ungern

Istället för att leta efter en bra Pinot Noir från enskilda vingårdar i Bourgogne (som t.ex Romanée-Conti) kan vi varmt rekommendera att man istället vänder sig mot Österrike eller Ungern och provar Blaufränkisch, som också kallas för Kékfrankos. Om du gillar lite mera kryddig, körsbärig-Pinot Noir, kommer detta att passa som handen i handsken.

Cabernet Sauvignon, Bordeaux —> Cabernet Sauvignon, Libanon

Bordeaux åh klassiska Bordeaux! Vem gillar inte en klassisk Cabernet Sauvignon från vinhuvudstaden Bordeaux? Perfekt rött vin för en perfekt kötträtt. Men däremot kostar de med bättre kvalité en större summa. Ett vinområde som många kanske inte tänker på i första hand är Bekaadalen i Libanon. Libanon är en utav de äldsta vinområden som finns i världen och ändå pratar man inte tillräckligt om det. De mest planterade druvorna i Libanon är faktiskt de typiska Bordeaux-druvorna; Cabernet Sauvignon, Merlot och några Rhône-druvor; Cinsault, Carignan och Grenache. Detta eftersom druvorna trivs i Libanons torra och varma klimat med reguljära regnfall.

Chardonnay, Chablis —> Assyrtiko, Grekland

Vi är tillbaka i Bourgogne med en annan favorit bland vinälskare, nämligen Chablis. En Grand Cru Chablis är svår att säga nej till (eller gör man ens det?).
Ja, ibland måste man säga nej när man får syn på prislappen. Då är en frisk och fruktsyrlig Assyrtiko från Grekland istället ett fantastiskt alternativ. Assyrtiko är ett idealt matvin, med eller utan ekfatstoner.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan