3 myter om rosévin

Rosévin var länge förknippat med sommar, sol och värme. Idag har dock trenden vänt och vi dricker de härligt läskande rosa vinerna året om. Nedan kommer vi slå hål på några myter kring det så känsloväckande rosévinet.

Myt 1: Rosévin passar inte till mat

Det har vi ju fått höra både en och två gånger. Men det stämmer inte! Allt handlar om stilen på rosévinet i fråga. Det finns allt från riktigt mörka kraftfulla roséviner, till superljusa med neutrala smaker och vidare till riktigt söta. Alla fyller de sin funktion i det kulinariska. 

Kraftfulla roséviner

Det här rosévinerna har oftast samma användningsområden som lätta rödviner, men faktiskt med än mer matvänlig struktur och än mer förlåtande om maten innehåller någon form av beska (till exempel råa grönsaker eller beska från stekytan på köttet). Detta för att ett rosévin inte innehåller lika mycket tanniner som ett rött vin.

Friska lätta roséviner

Perfekt till matiga sallader, exempelvis olika ceasarsallader, grillade skaldjur och diverse fiskgrytor. Denna stil på rosé är något vi verkligen förknippar med sommaren och det är faktiskt då som det smakar som allra bäst med sina purunga aromer.

Söta roséviner

Exempelvis pink Zinfandels . Söta roséviner har även de sin del i köket. De passar perfekt till desserter som bärtårtor, pavlovas, röda bär sorbeter och många fler sötsaker därtill. 

Myt 2: Ett rosévin måste vara ljust för att smaka gott

Smaken sitter inte i färgen! Allt handlar om vinmakning, druvmaterial samt hur vinmakaren valt att dennes vin ska smaka. Ett mörkt rosa rosevin kan vara minst lika friskt och bärigt som ett ljust rosa. Ofta när vi får höra denna myt så är det av någon som tidigare haft otur med sitt rosévin då importen till Sverigen inte var så stor och valmöjligheterna små. Då var en hel del av de viner som nådde ut på hyllorna ofta mörka men inte med den bästa kvalitet. Idag är det långt ifrån sanningen att ett mörkare rosévin på något vis skulle smaka vare sig sämre eller sötare. Våga bredda ditt rosésmakande och dra ut svängarna åt det mörkare hållet så kommer du garanterat hitta nya favoriter.

Myt 3: Ett rosévin görs genom att blanda ett rött och ett vitt vin

Nej så går det inte till. Eller, ja det finns ju såklart undantag som bekräftar regeln.
Inom EU finns endast ett distrikt som får lov att blanda rött och vitt vin för att skapa rosévin och det är självaste Champagne men inte ens där är det ett vanligt tillvägagångssätt. Rosé kan göras på lite olika vis men det vanligast är att skalet från de blå druvorna får dra några timmar med druvmusten innan det filtreras bort. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan