Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Skördetider i Loiredalen

- möt den nya generationen i ett av Frankrikes mest trendiga vindistrikt

Skörden är redan i full gång i Loiredalen. Druvorna mognade tre veckor tidigare än normalt och årgång 2022 förväntas ge fylliga viner med koncentrerad smak. Välkommen på besök till en av Vinotekets många vinproducenter - Famille Bougrier

Syskonen Sophie och Nicolas tog över sina föräldrars vingård just som Loirevin blivit som mest trendigt. Men de berättar även om de utmaningar dagens klimatförändringar medför. Vi fick en pratstund med Nicolas precis innan årets första druvor skulle plockas.

Vi närmar oss skörd, hur ser det ut hos er?

I Loiredalen och i hela Frankrike har vi upplevt en ovanligt varm sommar med flera veckor av värmeböljor och lite regn. Druvorna har därför mognat tidigare än vanligt och vi kommer att börja skörden hela tre veckor tidigare än vad vi brukar, redan den 29 augusti. 

Vad kan våra kunder förvänta sig av årgången 2022 i Loire när det gäller smak?

På grund av den varma sommaren och bristen på regn i de flesta av våra vingårdar förväntar vi oss en koncentrerad och fyllig årgång, och utmaningen är nu att behålla druvornas fräschör. Därför kommer väderprognosen för de kommande veckorna att ha stor betydelse. Men, vi är övertygade om att vi kommer att få en bra årgång för både vitt och rosé men även rött vin. 

Finns det några trick för att behålla druvans friskhet en varm årgång?

Ja, genom att skörda tidigt på morgonen, från klockan fem. Dessutom skördar vi på Bougrier under cirka fem veckor, vilket gör det möjligt för oss att välja den bästa skördetidpunkten för varje enskild del av fältet, då varje druva har uppnått bästa mognad.

”Vi är så tacksamma för den stora framgång vi har uppnått på den svenska marknaden och längtar efter att komma på besök!”

Hur påverkas ni av klimatförändringen?

Under de senaste fem åren har vi förstått att klimatförändringarna kommer att få allt större konsekvenser i framtiden för hur vi odlar våra vingårdar. Och att ett år utan klimatproblem mycket snart kommer att bli ett onormalt år. Vi måste verkligen ändra vårt sätt att tänka...

I år, efter en fantastisk vår, fick vi frost - två dagar på två veckor - men det påverkade inte oss så mycket eftersom det var så tidigt på året. Därefter hade vi storm och hagel i vissa lokala vingårdar och sen kom värmeböljan..

Hur kommer årets skörd att skilja sig från förra årets?

Under förra året hade vi katastrofala frostperioder under våren vilket ledde till en mycket begränsad skörd. Definitivt den lägsta skörden åtminstone sedan 1991. I år är vi övertygade om att det blir annorlunda, men de närmaste dagarna kommer att vara avgörande. När det gäller stilen var 2021 en klassisk årgång i Loire-stil med friskhet, god syra och bra balans.  I år förväntar vi oss mer koncentration och fyllighet.

Kan du berätta om en vanlig arbetsdag under skörden på Bougrier?

På våra tre vingårdar finns det ingen normal arbetsdag under skörden. Vi börjar arbeta när druvorna är mogna i vingården och i vinkällaren så fort den första druvleveransen anländer. Arbetet pågår från klockan sex på morgonen fram till elva på kvällen, sju dagar i veckan under fyra till sex veckor. 

”Ett år utan klimatproblem kommer mycket snart att bli ett onormalt år.”

Vilket av era viner är din favorit och hur föredrar du att servera det? Finns det några speciella vin- och matkombinationer som du kan rekommendera?

Jag är ett stort Sauvignon-fan och jag är verkligen imponerad över hur vi, tillsammans med teamet,  har förbättrat kvaliteten årgång efter årgång. Vår cuvee Le Clos du Temple Touraine Chenonceaux AOP är definitivt min favorit just nu. Njut av den till en god getost och du är i paradiset!

Och när det gäller de röda vinerna?

Om du gillar lätta och fruktiga viner med struktur, är jag säker på att du kommer att gilla L'Artiste Pinot noir, som är min favorit-cuvée av 2021. Servera den lätt kyld under de varma dagarna och det blir den andra sidan av paradiset. 

”Vi kom in i familjeföretaget då Loirevin är trendigt.”

Ni är den sjätte generationen på gården, hur skulle du säga att vinerna har förändrats hittills?

Jag och min syster Sophie anser oss mycket lyckligt lottade. Vi kom in i familjeföretaget då Loirevin är trendigt. Efterfrågan ökar och fler och fler söker den här fräscha och lätta stilen.

Under de senaste årgångarna har vi nått en ny nivå i kvalitet, både när det gäller vitt och rosé, men framför allt de röda vinerna. Klimatförändringarna har säkert bidragit på vissa punkter, men vi har även gjort stora framsteg när det gäller skördetidpunkt och vinifiering. 

Hur ser ni på framtiden?

Vi känner oss mycket trygga inför framtiden om vi kan behålla vår unika stil: frisk, fruktig och vänlig. Variationen i vår vinportfölj är stor men vi har fortfarande mycket kvar att göra. Framförallt vill vi få fler att upptäcka våra viner.

“Vår cuvee Le Clos du Temple Touraine Chenonceaux AOP 2021 är definitivt min favorit just nu. Njut av den till en god getost och du är i paradiset!”

Är det något annat som ni skulle vilja säga till era svenska konsumenter?

Vi ser fram emot att, tillsammans med vårt team, komma till Sverige under de kommande månaderna och träffa Vinotekets kunder. Vi är så tacksamma för den stora framgång vi har uppnått på den svenska marknaden. 

Nedan kan du se alla viner från Bougrier. Plocka ihop en låda med de som gör dig mest nyfiken så kör vi dem hem till din dörr. 

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk