Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

”Riesling är min kung!” - Victoria gör vin på ett berg i skogen

Victoria var bara 21 år när hon tog över familjens vingård Sankt Annaberg i tyska Pfalz. Idag, tio år senare, är hon gårdens drottning och Riesling är kung.

Högt uppe på ett berg i Pfalz-skogen ligger vingården Sankt Annaberg. Vinrankorna växer på soliga fält inbäddade av gröna träd och varje sida av berget har en egen personlighet. Vinmakaren Victoria är idag 31 år och har redan drivit gården i tio. Hennes sikte är inställt på druvsorten Riesling och har vunnit flertalet priser för sin skickliga förädling av frukten. Vi fick en pratstund med henne och det visar sig att hon är lite av en rebell. 

Varför Riesling?

– Riesling är den druvsort som enligt mig har det största aromspektrumet av alla vita druvor. Den kan vara alltifrån snustorr och mineralisk till honungssöt. Den kan lagras i mer än 100 år, men kan också drickas samma år. Den kan smaka som en sauvignon blanc, men kan också lagras på ekfat för mer ryggrad och struktur. Den är så mycket mer än äpple, citron och den spetsiga syrlighet de flesta förknippar den med. Riesling är min kung!

"Alla sa att ekfaten skulle förstöra syran men jag stod på mig." 

Vilka är dina favoriter?

Jag gör sju olika Riesling-viner med helt olika karaktärer. Terrassenlage och 355 NN är båda klassiska - ett torrt och ett halvtorrt. De är friska, fruktiga och syrliga såsom man förväntar sig. Burrweiler Schäwer är ett Grand Cru, vilket innebär att det är crème de la crème av tyska Riesling-viner med en mycket lång eftersmak. Den här vinstilen är inte vanlig i Pfalz vilket gör det extra speciellt. Johanniskreuz är en av mina stora kärlekar. Lagrad på ek, mot allas avrådan.

Köp en blandad låda med Victorias viner här!

Du blev avrådd. Varför?

Alla var helt emot att lagra Riesling på ekfat. De sa att de tunga rostade tonerna inte skulle passa till syran. Men jag stod på mig och när jag hittade en fatproducent som använder trä från vår skog i Pfalz, blev det en perfekt match!

"Riesling är så mycket mer än äpple, citron och hög syra."

Hur smakar Riesling lagrad på ekfat?

Det är mjukt, har en lätt ton av kola i kombination med torkad aprikos. Smaken stannar länge kvar i gommen. Det är gott att dricka till rätter som vanligtvis kombineras med rött vin.

Vad händer just nu på gården?

Årgång 2022 lagras på jästfällningen i tankar och ekfat fram till i mars. Under tiden arbetar vi med att beskära vinrankorna ute på fältet - det första steget mot årgång 2023.

Fakta om Victoria:

Årgång: 1991

Studier: Geisenheim International Wine Business, Master i Bordeaux,

Priser: Best Newcomer Winemaker - Falstaff, andra plats i Best Young Winemaker -  DLG

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk