Weingut Sankt Annaberg

(7)

Vinmakaren Victoria gör högkvalitativ Riesling högt uppe på ett berg i tyska Pfalz. Kunskapen är nedärvd från familj och tillvunnen genom studier, men hon visste redan som barn att vin var hennes kall. 

En vingård högt uppe på ett berg i skogen 

Uppe på ett berg i utkanten av naturreservatet i den pfalziska skogen ligger vingården Sankt Annaberg. Det är den högst belägna vingården i regionen. Vinrankorna odlas på ett miljövänligt och naturorienterat sätt och tack vare avskildheten påverkas de inte av grannarnas odlingsval.

De 7 hektaren vinstockar som hör till gården odlas på bergets sidor. Här är det druvsorten Riesling som regerar och den växer i vinfält som byggts upp i terrasser. Beroende på vart de växer tar de sig olika uttryck.

Bergets sidor har olika personligheter

Varje sida har ett eget uttryck i form av jordmån, höjd och läge. Utifrån det har de olika beteckningar såsom Cru, Grand Cru och Monopol. Det vinfält som är beläget på Monopol-sidan heter St. Annaberg och har fått ge namn till hela gården.

Vinmakaren skuggade sin far och farfar

Vinmakaren Victoria Lergenmüller växte upp i en familj som ägnade sitt liv åt vin och förstod därmed tidigt vad som skulle bli hennes mål i livet.

”Som en ständig skugga av min far och farfar lärde jag känna, och framför allt älska, arbetet i vingården och i källaren.” berättar hon.

De nedärvda kunskaperna finslipades sedan med studier och praktikplatser runt om i världen.

Mineralisk Riesling, rosendoftande Gewürztraminer och elegant Pinot Noir

Gårdens Riesling-viner har en klar, mineralisk struktur som gynnas av skogens skydd och exponeringen mot syd/sydost.

Förutom Riesling odlas här även en aromatisk och rosendoftande Gewürztraminer samt en elegant Pinot Noir med en smak som påminner om svarta vinbär, körsbär och en hint av lakrits.