Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Möt människorna bakom Arilds Vingård

Familjen Ivarsson lever ett liv olikt många andras. De driver nämligen Sveriges största vingård - Arilds Vingård. Vinerna görs med minimal påverkan både ute i vinfältet och inne i vineriet. Möt Annette och Jonas som för 17 år och fyra barn sedan sadlade om till skånska vinbönder. 

Det finns över 200 vinproducenter i Sverige. En av dem är Arilds Vingård i nordvästra Skåne. Deras viner finns nu tillgängliga för både vingårdsbesökare och andra att köpa online med leverans i hela landet hos oss på Vinoteket. En form av gårdsförsäljning online i väntan på att även kunna ha en fysisk vinbutik på vingården.

Vilka är ni, människorna bakom vinet från Arilds vingård?

Vi är familjen Ivarsson som består av Annette och Jonas och våra fyra barn, Li, Noak, Sun och Tim.

Hur kommer det sig att ni började odla vin?

Det växte en vinranka på gården som gav inspiration till den första planteringen. Vi ville göra något så att vi kunde bo kvar på vår gård och då kändes vinodling som en trevlig utmaning. 

Hur länge sedan var det ni startade?

Det var 2007 så i år blir det 17 år sedan. 

Vad särskiljer er från andra svenska vingårdar?

Vi är ju lite större än de andra svenska vingårdarna och vi är också familjeägda.

Berätta om era viner.

Vi gör viner med minimal påverkan både i vingården och i vineriet. De är friska då de gjorts i kallt klimat. Vissa av våra viner är ofiltrerade. Vi gör alla typer av vin. 

Vilka är utmaningarna med att vara vinproducent i Sverige?

Det är en ny bransch och vi måste hitta bra sätt att odla och vinifiera på. Vissa år kan det vara lite svalt och blött. Det har också varit svårt då vi inte fått sälja vinet på gården. 

Gårdsförsäljning har ju varit på tapeten ett tag. Hur ställer ni er i den debatten? 

Vi är för:)

På vilket sätt skulle ett beslut om att få sälja era viner på gården förändra er verklighet? 

Det blir lättare att göra investeringar om vi vet att vi har en säker försäljningsplats. 

Nu är era viner tillgängliga på Vinoteket. Så att ni kan sälja era viner online till besökarna direkt efter vinprovning och rundvisning hos er. Hur ser ni på möjligheterna det initiativet ger er? 

Det känns bra, det för oss ett steg närmare gårdsförsäljning. Vi hoppas också mycket på att få öppna en egen butik nästa år.

Hur ser ni på framtiden? 

Vi ser ljust på framtiden då intresset för svenskt vin bara ökar. Vi märker även en ökad efterfrågan från restauranger. Det känns bra eftersom vi jobbat hårt för att bygga upp vår dröm. 

Är du sugen på att åka på en vingårdsresa i Sverige i sommar? Ta hjälp av vår guide till Skånes vingårdar.

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk