Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vattenmelonsallad

Vattenmelonsallad är en uppfriskande och färgglad rätt som går snabbt att göra. Salladen är mångas favorit under varma sommardagar. 

Det går inte att fastställa vad vattenmelonsallad har för ursprung. Vattenmelon har odlats i Afrika för konsumtion i tusentals år. Den version av vattenmelonsallad som vi inspirerats av i vårt recept kombinerar melonens nyanserade sötma med sälta från fetaost. Det ger en spännande kontrast mellan smaker och texturer. I Mellanöstern gör man ofta en variant av rätten där vattenmelon kombineras med bland annat mynta och rödlök.

Vattenmelonsallad är inte bara uppfriskande och god utan dessutom en rätt packad med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det gäller inte minst om du äter kärnorna och inte bara köttet i vattenmelonen. Om du vill experimentera kan du prova att använda en annan typ av melon. Med till exempel honungsmelon eller cantaloupe får du andra smaker och texturer.

Det är viktigt att välja en mogen vattenmelon. Knacka på skalet, ett dovt ljud indikerar mognad. Om köttet är mjukt och har en intensivt röd färg kan det vara övermoget. Smaka på det innan du blandar salladen. Välj gärna äkta grekisk fetaost, men det går bra att ersätta den med vitost (av fetaosttyp).

Vattenmelonsallad kan serveras som huvudrätt tillsammans med bröd. Det är också en utmärkt rätt att ta med på picknick eller servera som en svalkande förrätt eller tillbehör vid grillkvällar.

Gör så här

  1. Skär melonen i kuber. Du bestämmer själv om du vill ha med kärnorna eller om du vill ta bort dem. 

  2. Skala gurkan om du föredrar den utan skal.

  3. Blanda vattenmelon med fetaost, gurka, rödlök och hela blad från basilikan.

  4. Vispa ihop olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

  5. Ringla dressingen över salladen och blanda försiktigt för att behålla ingrediensernas struktur.

  6. Kyl salladen i kylskåp i cirka 10 minuter för extra fräschör innan serveringen.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg mogen vattenmelon

  • 200 g fetaost, smulad

  • 1 gurka, skuren i tärningar

  • 1 rödlök, tunt skivad

  • 1 kruka basilika

  • 3 msk olivolja

  • 2 msk balsamvinäger (eller créme de balsamico)

  • Salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till vattenmelonsallad

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept