Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tonfiskröra

Vårt recept på en krämig och smakrik tonfiskröra med bland annat kapris, dill och citronsaft passar perfekt till smörgåsar, kex eller som dip till grönsaker.

Tonfiskröra – en snabblagad klassiker 

Man har konserverat tonfisk sedan slutet av 1800-talet. Gastronomiskt sett har konserverad tonfisk spelat en viktig roll i många kök världen över. Den är en mångsidig ingrediens som kan användas i allt från sallader och smörgåsar till varma rätter. Dess höga innehåll av omega-3-fettsyror och protein gör den till ett näringsrikt alternativ. 

Tonfisk i olivolja eller vatten?

Hur tonfisken smakar beror framförallt på vad det är för typ av tonfisk och på om den är förpackad i vatten eller olja. I vårt recept på tonfiskröra utgår vi från tonfisk i olja som har en mer krämig konsistens och en smak som bevaras väl. Föredrar du tonfisk i vatten går det förstås bra att ersätta med det. Vad du väljer för olivolja spelar också stor roll för smaken på vår tonfiskröra. Vi rekommenderar en extra virgin olivolja med en neutral smakprofil. I alla fall första gången du gör receptet, sen kan du experimentera.

Variera din tonfiskröra

Tonfiskröra är ett populärt sätt att använda tonfisk. Det finns flera klassiska recept på tonfiskröra. En favorit innehåller majs, lök och majonnäs. Vi har valt ett recept på en slät tonfiskröra med bland annat dill och kapris. Den kan serveras på en mängd olika sätt, och är till exempel utsökt i bakad potatis, som fyllning i baguetter, eller som en dipp till grönsaksstavar. Det är också vanligt att använda tonfiskröra som en ingrediens i smörgåstårtor eller som en del av en pastasallad.

Om du följer vårt recept på tonfiskröra håller den sig cirka 3 dagar i kylskåp.

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du får en slät konsistens.

  2. Smaka av och justera med salt och tabasco efter behov.

  3. Servera med baguette, kex eller grönsaker.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 vitlöksklyfta, hackad

  • 2 msk citronsaft

  • 340 g tonfisk på burk i olivolja, avrunnen

  • ½ medelstor schalottenlök, grovt hackad

  • 1 msk kapris

  • 1 msk färsk dill

  • Några droppar tabasco

  • 2 msk extra virgin olivolja

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till tonfiskröra:

Sauvignon blanc

Chablis

Vermentino

Albariño

Pinot grigio

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept