Tarte tatin är karamelliserade äpplen i ett pajskal som gräddas upp ner och sedan vänds.
Äppelkaka på hög internationell nivå
Tarte tatin har en lång och intressant historia. Det är en klassisk fransk dessert med härkomst från Centre-Val de Loire-regionen i Frankrike. Den skapades av systrarna Tatin på 1880-talet, på deras hotell i Lamotte-Beuvron. Enligt legenden kom den till genom ett turligt misstag när Stéphanie Tatin lät äpplena koka för länge i smör och socker. I ett försök att rädda situationen täckte hon äpplena med en deg och bakade hela pannan i ugnen. Resultatet blev en omvänd paj som snabbt blev populär bland hotellets gäster.
Tarte tatin är alltså vad man i Sverige brukar kalla för en upp och ner-kaka. Dess popularitet kan tillskrivas den enkla men geniala idén att karamellisera frukten innan bakning, vilket ger en djup och rik smak. Tarte tatin har sedan dess spridits över hela världen. Efterrätten kräver lite tålamod och att du är koncentrerad i vissa moment, men det är inte utan anledning som tarte tatin är så uppskattad. Den blir helt enkelt mycket god.
Även om äpple är det traditionella valet, kan man använda andra frukter som päron, persikor eller plommon. Det finns också varianter som inkluderar nötter eller kryddor som kanel för att ge ytterligare djup till smaken.
Gör så här
-
Använd en form på 23 cm i diameter som mall och skär ut en cirkel ur smördegen. Använd en gaffel för att pricka resten av degen. Ställ dem sedan åt sidan.
-
Skala och dela äpplena i fyra klyftor. Ta bort kärnorna.
-
Sätt ugnen på 190 °C.
-
Häll vatten och socker i en stor kastrull. Koka i cirka 5–7 minuter tills det blir ljusbrunt, rör om så att klumpar löses upp. Tillsätt smöret och rör kontinuerligt tills färgen är krämigt ljusbrun. Tillsätt äpplena och se till att de täcks av ett tjockt lager av smet.
-
Koka i cirka 15–20 minuter, under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen när karamellsmeten har reducerats. Det är lätt att det bränns vid och blir bittert om du har för hög värme eller inte rör om ordentligt.
-
Ordna äppelklyftorna snyggt i botten av formen och häll sedan resterande karamellsmet över dem.
-
Lägg smördegscirkeln ovanpå. Tryck ner smördegen längs kanterna på formen.
-
Grädda i 45–50 minuter tills degen är gyllenbrun och fast. Låt svalna i cirka 1 timme, vänd sedan upp och ner på en tallrik.
-
Skär i bitar och servera med vaniljglass.
Ingredienser (4 pers)
-
1 ark fryst smördeg
-
1,5 kg äpple
-
3 msk vatten
-
½ dl socker (100 g)
-
3 msk osaltat smör
Vin som passar till tarte tatin