Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tabbouleh

Om du vill ha en härligt syrlig och färgglad sallad, som är en klassiker i länder som Libanon och Syrien, ska du göra en tabbouleh.

Tabbouleh är en enkel sallad med fina kontraster

Tabbouleh är en sallad från Mellanöstern som brukar göras på en blandning av finhackad persilja, tomat, lök, mynta och bulgur (fullkornsvete). Sedan får salladen en karaktäristisk, frisk smak av citronsaft och olivolja. Tabbouleh bjuder också på en trevlig kontrast mellan olika texturer. Grönsakerna ska vara krispiga samtidigt som bulgurn bjuder på lite tuggmotstånd.

För att lyckas med en autentisk tabbouleh är det viktigt att använda färska ingredienser och att hacka grönsakerna fint.

Tabbouleh passar till nästan allt

Tabbouleh serveras ofta som en del av en meze, alltså en samling av små rätter som är vanliga i Mellanöstern. Tabbouleh kan också fungera som tillbehör till falafel, eller kött eller fisk från grillen. Tabbouleh är en utmärkt maträtt att ta med på picknick eller utflykter, då den kan transporteras enkelt och serveras kall. En av anledningarna till att tabbouleh är så populärt är just att rätten har många användningsområden. Salladen håller sig i upp till fyra dygn i kylen så det kan vara ett alternativ att dubbla mängderna i vårt recept!

Gör så här

  1. Skölj bulgur i en sil tills vattnet är helt klart. Låt rinna av ordentligt och häll sedan över i en skål. Koka upp 200 ml vatten och häll över bulgurvetet. Täck med plastfolie och låt vara i cirka 30 minuter medan vetet sväller.

  2. Hacka persiljebladen grovt utan att ta bort alla stjälkar. Gör samma sak med myntan. Lägg de hackade örterna i en stor skål och tillsätt tärnad tomat och hackad salladslök.

  3. Häll av vattnet från bulgurvetet och tillsätt sedan örtblandningen, citronsaft och olivolja. Blanda väl, krydda och servera.

Ingredienser (4 pers)

  • 50 g bulgurvete

  • 50 g slätbladig persilja, hackad

  • 50 g mynta, hackad

  • 200 g mogna tomater, urkärnade och tärnade

  • 3 st salladslökar, tunt skivade

  • Saft från 1 citron

  • 3 msk olivolja

Vin som passar till tabbouleh:

Sauvignon Blanc

Torr riesling

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept