Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Svampsås

En krämig svampsås med smak av skogsglänta och umami kan lyfta de flesta rätter till gastronomiska höjder. Med vårt recept på svampsås förgyller du snabbt och lätt den rätt du serverar.

Svampsås har en särskild plats i hjärtat av svensk matkultur

Frankrike, känt för sin kulinariska innovation, blev ett föregångsland vad gäller svampodling och användning av svamp i matlagningen redan på 1600-talet. Svampsåsen är också en klassisk del av det svenska köket tack vare allemansrätten och våra djupa svampskogar. Historiskt sett har svamp varit en viktig del av den svenska dieten, särskilt under hösten då skogen är full av dessa näringsrika delikatesser. I andra delar av världen, som Kina, Ryssland, Baltikum och hela medelhavsområdet, har svampar och svampsåser varit en del av matkulturen i hundratals år. 

Svampsås har utvecklats från enkel matlagning i bondesamhället till att bli en uppskattad komponent i moderna gourmeträtter. Förutom svamp du plockat själv går det naturligtvis utmärkt att göra svampsås på odlad svamp du köper i butiken, till exempel champinjoner.

Så lyckas du med svampsåsen

Svampsåsens smak kan variera beroende på vilka svampar som används. Vanligtvis handlar det om en djup och jordnära smak som kompletteras av lök och lyfts fram av grädde. Som skogen på en tallrik, säger man ibland. Vårt recept på svampsås ger dig, oberoende av vilken svamp du använder, en rätt med tydlig umami-karaktär. Svampsås bjuder in till kulinarisk kreativitet och kan varieras på många sätt. Experimentera med kombinationer av olika typer av svamp, som kantareller eller karljohanssvamp, för att skapa unika smakprofiler. Du kan även använda torkad svamp som har fått dra i vätska tills den har blivit mjuk.

Svampsås är mångsidig och kan serveras till kött, fisk och vegetarisk mat. En lite tjockare svampsås passar även mycket bra under ett täcke av smält ost på en varm smörgås.

Gör så här

 1. Rensa och skär svampen i mindre bitar.

 2. Smält smöret i en kastrull och fräs löken och vitlöken i några minuter.

 3. Tillsätt svampen tills den har fått färg och vätskan har kokat bort.

 4. Pudra över vetemjölet och rör om.

 5. Häll i grädde, vatten, vin, fond och soja.

 6. Mixa svampsåsen om du föredrar den helt slät.

 7. Låt såsen sjuda i cirka 10 minuter, eller tills den har tjocknat.

 8. Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser (4 pers)

 • 250 g svamp (till exempel champinjoner, kantareller eller skogssvamp)

 • 2 msk smör

 • 1 gul lök, mycket fint hackad

 • Två krossade vitlöksklyftor

 • 1 msk vetemjöl

 • 3 dl vispgrädde

 • 3 dl torrt vitt vin

 • 4 dl vatten

 • 2 msk flytande svamp- eller köttfond (koncentrerad)

 • 1 tsk kinesisk soja

 • Salt och svartpeppar

Vin som passar till  svampsås

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept