Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Souvlaki

Souvlaki är ikonisk grekisk snabbmat bestående av marinerat fläskkött grillat över öppen eld. Servera med pitabröd och tzatsiki för en perfekt smakkombination.

Souvlaki är en symbol för grekisk matlagningstradition

Souvlaki är en traditionell grekisk rätt som består av grillspett med olika tillbehör och garnering. Souvlaki kan vara allt från enkel snabbmat till en lyxig huvudrätt, beroende på tillagning och råvaror. Rättens stora popularitet beror mycket på att den är enkel och mångsidig. Du kan använda fläsk, kyckling eller lamm när du gör souvlaki. Köttet marineras i en blandning av örter och kryddor innan det grillas till perfektion – gärna på träspett över öppen eld. 

Pitabröd med uppfriskande tzatziki och grönsaker är klassiska komplement till souvlaki, och det har vi tagit fasta på i vårt recept. Syran och vitlökssmaken i tzatziki passar perfekt ihop med rökigt, marinerat fläskkött. Souvlaki kan även serveras på tallrik med pommes frites, med eller utan pitabröd.

Ordet souvlaki kommer från souvla, som är grekiskans ord för spett. Traditionen att tillaga kött på spett och servera med grönsaker och bröd är mycket gammal. Att äta souvlaki med en öl eller ett kallt glas vitt vin är okomplicerat och socialt. Ett gott sätt att umgås på helt enkelt. Idag är souvlaki en älskad maträtt över hela världen även om rätten fortfarande är förknippad med grekisk kultur.

Gör så här

  1. Skär köttet i 2–3 cm stora kuber.

  2. Blanda olivolja, citronsaft, oregano, timjan, salt och peppar i en skål. Lägg i köttet och rör om ordentligt. Låt det marinera i minst en timme, gärna i kylskåp över natten.

  3. Riv gurkan och pressa ur överflödigt vatten. Blanda yoghurt, gurka, riven vitlök, citronsaft och olivolja i en skål. Salta och peppra efter smak. Låt tzatzikin stå i kylen i minst 30 minuter.

  4. Blötlägg grillspetten i vatten i minst 10 minuter om de är gjorda av trä. På så sätt minskar risken för att de ska börja brinna eller fastna i köttet. 

  5. Trä köttet på spetten.

  6. Grilla souvlakin på medelvärme i cirka 10 minuter, eller tills köttet är genomstekt. Vänd spetten så att varje sida får lika lång kontakt mot glöden.

  7. Servera souvlakin med pitabröd, tzatziki, tomater, och rå rödlök.

Ingredienser (4 pers)

  • 600 g fläskfilé

  • 1 msk olivolja

  • 1 msk citronsaft

  • 1 tsk oregano

  • 1/2 tsk timjan

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk svartpeppar

  • För tzatziki

  • 200 g grekisk yoghurt

  • 1 hel gurka

  • 3 stora vitlöksklyftor

  • 1 msk citronsaft

  • 1 msk olivolja

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till  souvlaki

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept