Socca är en traditionell kikärtspannkaka från Ligurien, en region i nordvästra Italien. Den har en lång och anrik historia och har serverats i århundraden, både som en enkel måltid för bönder och fiskare och som en elegant förrätt på finare restauranger. Socca är vad pannkakan kallas för i Frankrike, medan man i Italien kallar pannkakan för farinata.
Socca är gjord av en smet av kikärtsmjöl, vatten, olivolja, salt och peppar. Smeten hälls sedan i en varm stekpanna och gräddas tills den är gyllenbrun och krispig på utsidan och mjuk och luftig på insidan. Inte bara mängden smet utan även storleken på stekpannan avgör hur tjock socca du får. Använd en liten stekpanna om du vill ha den tjockare.
Så serverar du socca
Socca är ett utmärkt alternativ för veganer och vegetarianer. Den är dessutom både glutenfri och proteinrik. Socca serveras ofta varm, skuren i bitar och toppad med färska örter, parmesanost, pesto, tapenade eller olivolja. Socca är perfekt som en lätt lunch, en förrätt eller en del av en större måltid. Det går också bra att äta socca kall under till exempel en picknick.
Gör så här
-
Blanda kikärtsmjöl, vatten, olivolja, salt och peppar i en skål tills smeten är slät och klumpfri. Låt smeten vila i 30 minuter.
-
Värm en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt lite extra olivolja i pannan.
-
Häll smeten i pannan och sprid ut den jämnt i ett tunt lager.
-
Grädda din socca i cirka 15 minuter, eller tills den är gyllenbrun och krispig på utsidan och mjuk och luftig på insidan.
-
Skär din socca i bitar och servera omedelbart, garnerad med färska örter och parmesanost.
Vin som passar till socca
Rosé från Provence
Grillo
Barbera