Risotto kommer från norra Italien men har erövrat världen med sina rika smaker och krämiga konsistens. Risotto med kyckling är en populär variant i både hem och på fina restauranger runt om i världen.
Vissa recept på risotto med kyckling inkluderar svamp, soltorkade tomater eller örter som salvia eller timjan. De viktigaste elementen i en lyckad kycklingrisotto är dock vällagat ris, smakrik kycklingbuljong och perfekt tillagad kyckling.
Så lyckas du med kycklingrisotto
För att lyckas med risotto med kyckling ska du se till att använda ett ris som avger mycket stärkelse eftersom det gör risotton krämig. Att rör om under tillagningen och tillsätta vätskan lite i taget bidrar också till det. Kvaliteten på buljongen är en annan sak som har stor betydelse för resultatet. Riset ska vara al dente och alltså inte för mjukt vid serveringen. Gör gärna egen kycklingbuljong på lök, rotselleri, kryddor och de delar av kycklingen du inte använder i risotton.
Risotto med kyckling är en komplett måltid men det är passande att servera rätten med sparris, gröna bönor eller en sallad.
Gör så här
- Värm olivolja i en stor kastrull på medelvärme.
- Fräs lök och vitlök tills de är mjuka. Tillsätt riset och fräs i cirka 5 minuter.
- Stek kycklingen i en separat panna i olivolja så att den får färg. Det tar cirka 10 minuter beroende på hur stora bitarna är.
- Häll vinet över riset och låt det koka in.
- Tillsätt buljongen gradvis, en skopa i taget, och rör om konstant. Låt riset absorbera varje skopa buljong innan du tillsätter nästa.
- Sänk värmen och låt risotton sjuda under omrörning då och då, i cirka 20 minuter, eller tills riset är al dente. Blanda i kycklingen mot slutet.
- Rör ner parmesanost, salt och peppar.
- Servera risotton varm, garnerad med extra parmesanost om du vill.
Ingredienser (4 pers)
- 2 msk olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 400 g kycklingfilé, tärnad
- 1 dl torrt vitt vin
- 8 dl kycklingbuljong
- 4 dl arborioris
- 50 g parmesanost, riven
- Salt och svartpeppar efter smak
Vin som passar till risotto med kyckling
ripasso
amarone