Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ramslökssmör

Ramslök, som i Sverige även kallas vildlök eller skogslök, har gröna blad med en distinkt smak som påminner starkt om vitlök. Att göra ramslökssmör är ett bra sätt att ta till vara på denna läckerhet.

Möjligheterna är många med ramslökssmör

Smör har en neutral smak. Många smakämnen är dock fettlösliga, och därför är det en utmärkt idé att blanda ihop ramslökssmör om du kan komma över ramslök, utomhus eller i butiken. På Gotland har man länge gjort ramslökssmör. Det ingår ofta i olika rätter på många av öns restauranger. Nu blir odlad ramslök allt vanligare och det betyder att fler av oss kan njuta av de smakintensiva bladen. 

Om du ska plocka ramslök för att göra ramslökssmör är det viktigt att du inte förväxlar den med liljekonvalj, som är ganska lik till utseendet och tyvärr giftig. Var också medveten om att ramslök är fridlyst i Blekinge.

Ramslökssmör smakar underbart på nybakt bröd. Du kan också använda det i matlagning eller låta smöret smälta på en bit kött eller ha det som topping på grillade grönsaker. Det är även gott med ramslökssmör ovanpå fisk som du sedan tillreder i ugnen. Ramslökssmör kan hålla sig i frysen i flera månader om du förvarar smöret i en lufttät behållare.

Vårt recept kan skalas upp genom att du dubblar eller tredubblar ingredienserna. Du kan ge det en mer koncentrerad smak genom att tillsätta lite mer ramslök till samma mängd smör. Det spelar ingen större roll om du använder saltat eller osaltat smör, men justera mängden salt du tillför beroende på vad du valt för smör. Du kan också prova att lägga till fler ingredienser, som citron, timjan eller chiliflakes.

Gör så här

 1. Vispa smöret så att det blir fluffigt.

 2. Skölj bladen noga.

 3. Hacka eller riv ramslöken och stöt den sedan i en mortel.

 4. Blanda smör och ramslök i en skål.

 5. Smaka av med salt och svartpeppar.

 6. Forma ramslökssmöret till en rulle med hjälp av smörgåspapper eller plastfolie. 

 7. Frys in eller förvara i kylskåp.

Ingredienser

 • 100 g smör, rumstempererat

 • 1 dl hackad ramslök

 • 1 tsk flingsalt

 • ½ tsk svartpeppar

Vintips till ramslökssmör.

Serverar du till primörer eller fisk.

Sauvignon Blanc

Serverar du till kött.

Cabernet Sauvignon

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept