I ramslökspesto byter du ut basilika mot en inhemsk delikatess
Ramslökspesto är en intressant variant på klassisk pesto. Ramslök är en ört med en unik smak, som dessutom ger peston en stark grön färg. Ramslök växer vilt i södra Sverige och kallas ofta för vild vitlök. Den passar bra ihop med vanlig vitlök, som är en klassisk pestoingrediens. I vårt recept på ramslökspesto har vi valt att använda rapsolja. Rapsolja har en neutral smak som lyfter fram parmesanosten och ramslöken. Ett alternativ är att använda olja med tydligare smakkaraktär, till exempel olivolja. Det går också att blanda ramslök med andra gröna örter.
Hur starkt ramslök smakar beror på när och var den är plockad. Du kan behöva prova dig fram för att hitta rätt smakbalans. Ramslökspesto kan serveras till all typ av pasta, som ingrediens i en sås eller dip, på bröd eller till omelett. Bara för att ge några exempel på hur du kan använda denna nordiska version av pesto.
Gör så här
-
Skölj ramslöksbladen noga och låt dem torka.
-
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de har fått färg.
-
Kör ramslök, parmesan, pinjenötter, rapsolja och vitlök i en mixer tills du fått en slät konsistens. Du kan också stöta ramslök, nötter och olja i en mortel och sedan riva i vitlök och parmesan innan du blandar med en gaffel.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Förvara peston i en lufttät behållare. Ramslökspesto håller i ca 5 dagar i kylskåp eller omkring tre månader i frysen. Fyll behållaren för att minimera kontakten med luft.
Vin som passar till ramslökspesto
Gamay
Pinot noir
När är det ramslökssäsong?
Ramslök är en tidig vårprimör. I södra Skåne kan de första skotten titta fram redan i slutet av februari. Sen kan du fortsätta att plocka blad tills ramslöken går i blom i juni. Smaken är bäst tidigt på säsongen.
Kan man byta ut nötterna?
Du kan byta ut pinjenötter mot andra nötter eller frön, till exempel valnötter, cashewnötter eller solrosfrön. Även mandel och hasselnötter fungerar bra. Du kan också göra ramslökspesto på enbart ramslök, vitlök, parmesan och rapsolja.