Porchetta är med sin kombination av saftigt fläsk, örtiga toner och krispig svål, en oemotståndlig måltidsupplevelse.
En italiensk klassiker med anor från romartiden
Porchetta är en hel benfri griskarré som fylls med örter och kryddor, rullas ihop och rostas tills den blir saftig och knaprig. Men det finns oändliga variationer på temat! Du kan använda olika typer av kött och experimentera med olika fyllningar, inklusive färska örter, korv och vitlök. Här har vi valt att presentera ett traditionellt recept på porchetta med karré och en fyllning med örtkryddor och apelsinskal.
Bästa sättet att servera porchetta
Porchetta är en klassiker som har sitt ursprung i regionen Umbrien i centrala Italien. Arkeologiska fynd visar att porchetta har lagats redan sedan romartiden. Porchetta serveras både som vardagsmat och vid festliga tillfällen. Rätten har uppnått en ikonisk status i det italienska köket, inte bara för den utsökta smaken utan också för sin mångsidighet. Porchetta kan serveras varm eller kall, som förrätt eller huvudrätt. Porchetta kan även ätas som fyllning i panini eller som pizzatopping. Du kan äta porchetta med sallad eller varför inte med pasta, om du vill ha en matigare rätt.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 160 °C.
-
Skär bort fläsksvålen men släng inte bort den.
-
Gnid in köttet med salt, peppar och olivolja.
-
Blanda vitlök, fänkålsfrön, rosmarin, salvia och rivet apelsinskal i en liten skål.
-
Skär fläsksidan från långsidan nästan igenom och vik ut som en fjäril.
-
Gnid köttet med fyllningen.
-
Rulla ihop fläsksidan, lägg svålen ovanpå och bind rullen med ett steksnöre så att det hänger ihop.
-
Lägg porchettan på ugnsgallret i en ugnsform.
-
Häll 1 dl vatten i botten av formen.
-
Baka porchettan i cirka 2 timmar, eller tills innertemperaturen når 71 °C. Kontrollera med en termometer.
-
Höj temperaturen till 250 °C och baka i ytterligare 10 min, så att svålen får färg.
-
Låt porchettan vila i 30 minuter innan du skivar och serverar med olivolja, salt och citron.
Ingredienser (4 pers)
-
1 kg benfri fläskkarré med svål
-
4 vitlöksklyftor, hackade
-
2 msk fänkålsfrön, mortlade
-
2 msk torkad rosmarin
-
2 msk torkad salvia
-
1 tsk salt
-
1/2 tsk svartpeppar
-
1 msk olivolja
-
1 apelsin, skalad och skuren i tunna skivor (valfritt)
Vin som passar till
porchetta