Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pierogi

Pierogi, även kända som polska piroger, är en traditionell rätt som äts i stora delar av Östeuropa. 

Följ våra enkla råd och lyckas perfekt med pierogi

Pierogi är ofta fyllda med potatis, ost, kött eller kål. De har en del gemensamt med dumplings, men de är ofta större och har en tjockare deg. Förutom att du kan variera fyllningen i pierogi kan även degen varieras genom att tillsätta olika ingredienser, såsom ägg, gräddfil eller örter. Degen ska vara elastisk och lätt att arbeta med. Det är viktigt att inte knåda den för mycket, då kan den bli seg. Det är också viktigt att fyllningen inte är för våt, då det kan leda till att degen går sönder.

Pierogi passar i både enkla festliga sammanhang

Pierogi betraktas ofta som vanlig husmanskost. De är enkla att tillaga och mättande. En trend är dock att allt fler gourmérestauranger gör pierogi med exklusiva fyllningar. Rätten är en gammal klassiker som fortsätter att bjuda in till experimenterande.

Pierogi formas i regel som antingen halvmånar eller kvadrater. De kan med fördel serveras med smält smör, stekt lök och gräddfil. Det går utmärkt att frysa dem, så gör gärna en stor sats.

Gör så här

  1. Blanda mjöl, varmt vatten, kallt vatten, salt och ägg i en stor skål. Knåda degen tills den är mjuk och smidig.

  2. Täck degen med en kökshandduk och låt den vila i 30 minuter.

  3. Under tiden blandar du potatis, ost, lök, smör, gräddfil, salt och peppar i en stor skål.

  4. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en tjocklek på cirka 3 mm.

  5. Använd en rund pepparkaksform för att skära ut cirklar i degen.

  6. Lägg en matsked av fyllningen i mitten av varje cirkel.

  7. Vik degen över fyllningen och pressa ihop kanterna för att stänga.

  8. Koka i en stor kastrull med saltat vatten tills de flyter upp till ytan, cirka 3–4 minuter.

  9. Ta upp pierogierna med en hålslev och låt dem rinna av på en tallrik.

  10. Servera dem med smält smör, stekt lök, gräddfil och salt och peppar.

Ingredienser (4 pers)

  • 4,5 dl mjöl

  • 1,2 dl varmt vatten

  • 0,5 dl kallt vatten

  • 1 ägg

  • 1 stor potatis, kokt och mosad

  • 1 dl riven ost

  • 0,5 dl gul lök, hackad

  • 5 msk smör

  • 0,5 dl gräddfil

  • Salt och peppar, efter smak

Vin som passar till pierogi

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept