Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pho

Pho är en ikonisk nudelsoppa från Vietnam. Du kan variera soppan med hjälp av olika tillbehör.

Pho är en sofistikerad soppa med enkla ingredienser

Pho, en mustig nudelsoppa med anor från början av 1900-talet, har sitt ursprung i norra Vietnam. Den karakteristiska smaken kommer från buljongen som kokat långsamt. Den görs på ben och aromatiska kryddor som ingefära, stjärnanis, kanel och kryddnejlika, samt fisksås och socker. Att få till rätt balans mellan salt, sötma och kryddor är nyckeln till att lyckas med pho. 

Fisksåsen är viktig då den bidrar med umami. I södra Vietnam är soppan ofta lite sötare. En annan speciell del av tillagningen är att lök och ingefära bränns vid, för att bidra med rökiga aromer innan de tas ut ur soppan. I det här receptet utgår vi från att du har buljong, du kan göra den själv, använda färdig flytande buljong eller använda buljongtärning som sista alternativ.

I Vietnam äts pho till frukost

Traditionellt serveras pho med risnudlar och tunna skivor av nötkött eller kyckling, men kan varieras med olika proteinkällor och grönsaker. Pho kan ätas vid alla tider på dygnet. I Vietnam är det vanlig frukostmat som säljs i gatustånd. Pho passar också utmärkt som en snabb lunch. Gör gärna en större sats buljong så att du får flera måltider som går fort att förbereda.

Gör så här

  1. Placera en stor torr gryta på medelvärme, lägg i lök och ingefära. Värm i några minuter, rör om då och då. De kommer att brännas vid lite, vilket är meningen.

  2. Blanda i buljongen, vattnet, koriander, nejlika, fisksås, hoisinsås, sojasås, chilipasta, kanelstång och en nypa salt och nymalen peppar i grytan. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme i 30 minuter.

  3. Under tiden förbereder du nudlarna enligt förpackningens instruktioner. När de är mjuka, häll av vattnet, skölj och ställ åt sidan.

  4. Förbered garneringen i individuella små skålar för servering: koriander, basilika, vårlök, böngroddar, limeklyftor och skivade chilifrukter.

  5. 1–5 minuter innan buljongen är klar, lägger du i köttet i buljongen för att koka, bara tills det är klart.

  6. Ta bort ingefära, nejlika, kanelstång och lökbitar från grytan.

  7. Fördela nudlarna i skålar; häll buljongen ovanpå (och köttet). Låt var och en lägga till önskade tillbehör.

Ingredienser (4 pers)

  • 225 g torkade risnudlar

  • 200 gram tunt skivat kött, kan vara kyckling, fläsk, biff eller räkor 

  • 1 stor gul lök, kvartad

  • 2 bitar färsk ingefära (5 cm), oskalade och halverade på längden

  • 1,4 liter buljong (kyckling, nötkött eller grönsaker, beroende på proteinval)

  • 4,7 dl vatten

  • 1/4 tsk malen koriander

  • 1 hel kryddnejlika (valfritt)

  • 1,5 msk fisksås (eller mindre, efter smakpreferens)

  • 1/4 tsk hoisinsås

  • 1/4 tsk sojasås

  • 1/4 tsk röd chilipasta (sambal oelek)

  • 1 kanelstång

  • Salt och nymalen svartpeppar efter smak

  • Garnering

  • 4 gröna lökar, hackade

  • 2 färska urkärnade jalapeños eller chilifrukter

  • 1 knippe färsk koriander, hackad

  • 2,5 dl färska böngroddar

  • 2 limefrukter, skurna i klyftor

  • het chilipasta

Vin som passar till pho

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!