Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pärlcouscous

Libanesisk pärlcouscous, eller moghrabieh, har sina rötter i Nordafrika och Mellanöstern där den äts som ett mångsidigt alternativ till ris. 

Välj pärlcouscous om du vill ha smakrika gryn med tuggmotstånd

Pärlcouscous har framställts och tillagats i regionen i hundratals år och har blivit en viktig del av den libanesiska matkulturen. Pärlcouscous tillverkas av durumvete som mals till grova gryn. Dess storlek och form har anpassats över tid för att passa olika matlagningstekniker och traditioner. Grynen är betydligt större än vanlig couscous vilket ger dem en fastare struktur och större förmåga att suga upp smaker under tillagning. Det tar dock lite längre tid att koka pärlcouscous än vanlig couscous. 

Pärlcouscous är en basråvara som passar till mycket

Pärlcouscous är en mångsidig ingrediens som kan användas i en mängd olika rätter. I fatteh, som är en populär libanesisk rätt, varvas pärlcouscous med yoghurt, kikärter och stekt aubergine. Pärlcouscous kan också användas som bas i kalla sallader tillsammans med grönsaker, örter och olika dressingar, eller som en ingrediens i grytor. Ofta används pärlcouscous som den är, som ett alternativ till ris, pasta eller potatis. Pärlcouscous är lätt att förbereda och kan vara en tidsbesparande ingrediens i veckans måltidsplanering. Om du gör en större sats av couscous kan den sedan varieras genom att snabbt blandas med andra ingredienser. Den håller några dagar i kylskåp.

Vårt recept på pärlcouscous är ett grundrecept som passar om du planerar att äta couscousen som tillbehör till något annat. Du kan dock lätt “uppgradera” rätten till en komplett måltid genom att blanda couscousen med till exempel bacon och svamp eller rostad paprika och karamelliserad lök.

Gör så här

  1. Skölj couscousen under rinnande vatten tills sköljvattnet är helt klart.

  2. Häll vatten i en kastrull och koka upp. Lägg i buljongtärningen.

  3. Häll i couscousen och rör om.

  4. Sänk värmen och låt couscousen sjuda under lock i 12–15 minuter, beroende på vad du vill ha för tuggmotstånd.

  5. Ta av kastrullen från värmen när all vätska absorberats, och fluffa till couscousen med en gaffel. Tillsätt en klick smör eller olivolja, salt och peppar samt hackad persilja för extra smak och rör om.

Ingredienser (4 pers)

  • 6 dl pärlcouscous

  • 6 dl vatten

  • 2 msk smör eller olivolja

  • 0,5 dl hackad färsk persilja

  • 1 buljongtärning (välj sort utifrån vad du serverar till din pärlcouscous)

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till pärlcouscous

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept