Oxkind kan tillagas på många olika sätt; från långkok i rödvin, som i vårt recept, till att du lägger köttet på grillen efter att ha förkokat det. Oxkind kan serveras med potatisgratäng för en klassisk svensk söndagsmiddag med det är också vanligt i asiatisk matlagning där oxkind bland annat äts till nudlar. Tillagad oxkind håller sig flera dagar i kylskåp.
En smakrik och prisvärd klassiker
Oxkinden är en muskel som arbetar hårt, vilket gör att den innehåller mycket bindväv. Den långsamma tillagningen i vårt recept på oxkind innebär att bindväven hinner brytas ner. Det ger ett mört och saftigt kött med en rik och fyllig smak, perfekt för en kall vinterkväll eller en festlig middag. Det är viktigt att vätskan som oxkinden kokar i har en syrlig komponent, som vin. Då blir köttet riktigt mört och faller isär när du sätter gaffeln i det.
Oxkind har en lång historia och har tillagats i århundraden i olika kulturer runt om i världen. Inte minst i Sverige har oxkind en speciell plats i husmanskosten, där man inte ville att någon del av det slaktade djuret skulle gå till spillo. Idag har oxkind återupptäckts av gourmeter och kockar som ser den som en prisvärd och smakrik delikatess. Rättens kulinariska status har alltså stigit de senaste åren.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150 °C.
-
Putsa oxkinden och krydda den med salt och peppar.
-
Hetta upp olivolja i en gryta och bryn köttet ordentligt på alla sidor.
-
Tillsätt morötter, lök och vitlök och fräs dem i några minuter.
-
Rör ner tomatpurén och fräs den i någon minut.
-
Häll i rödvin, kalvfond, lagerblad, timjan och rosmarin.
-
Koka upp och sänk sedan värmen.
-
Låt köttet sjuda under lock i cirka 3 timmar, eller tills det är mört.
-
Lyft upp köttet ur grytan och låt det vila i 10 minuter.
-
Sila såsen och smaka av med salt och peppar.
-
Skär upp köttet i skivor och servera det med till exempel potatisgratäng och rödvinssås.
Ingredienser (4 pers)
-
1 kg oxkind
-
Salt och peppar
-
Olivolja
-
2 morötter, grovt hackade
-
1 gul lök, grovt hackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 msk tomatpuré
-
1 flaska (75 cl) rödvin
-
5 dl kalvfond
-
2 lagerblad
-
1 kvist timjan
-
1 kvist rosmarin
-
1 msk strösocker
Vin som passar till oxkind