Orange chicken, eller apelsinkyckling som man ibland säger på svenska, är en spännande kycklingrätt inspirerad av kinesiska matlagningstekniker.
Orange chicken är en rätt med karaktär
Orange chicken är kycklingbitar med seg och krispig konsistens som serveras i en sås som blir både söt och het. Apelsinjuice ger rätten sötma och färg, sen kan man ha ingredienser som vinäger, vitlök, socker, sojasås, ingefära, chili och rivet apelsinskal i för att ge rätten smakdjup och karaktär. Det här är inte en traditionell kinesisk rätt utan ett lyckat exempel på amerikansk-kinesisk fusion. Idag görs orange chicken över hela världen.
Orange chicken är en lättlagad restaurangfavorit
Orange chicken är en mycket populär rätt på många kinesiska restauranger, men också lätt att lyckas med hemma om du följer vårt recept. Dessutom går det fort att göra den när du väl har plockat fram alla ingredienser. Det viktiga är att kycklingen är mör och får rätt konsistens och att du får till balansen mellan smakerna i såsen. Apelsinsmaken ska bidra med friskhet och vara distinkt.
Orange chicken serveras ofta med kokt ris som garneras med sesamfrön och någon fint hackad färsk ört, som till exempel salladslök.
Gör så här
-
Blanda vetemjöl, ägg, vitlöksspulver, salt, peppar och vatten i en skål.
-
Vänd kycklingbitarna i majsstärkelse och därefter i smeten.
-
Värm oljan i en wok eller stekpanna. Stek kycklingen i omgångar så den blir krispig. Låt rinna av på papper.
-
I samma wok som du stekte kycklingen, fräs vitlök och ingefära. Tillsätt apelsinsaft, apelsinzest, socker och soja. Låt koka upp. Red av med majsstärkelse blandat med vatten (valfritt) för att göra såsen tjockare.
-
Häll tillbaka den stekta kycklingen i woken med såsen. Vänd försiktigt så att all kyckling blir täckt av såsen.
-
Servera med kokt ris och toppa med sesamfrön.
Ingredienser (4 pers)
-
90 g vetemjöl
-
1 medelstort ägg
-
¼ tsk vitlökspulver
-
En nypa salt och peppar
-
90 ml kallt vatten
-
8 kycklingfiléer (utan skinn och ben), skurna i mindre bitar
-
2 msk majsstärkelse
-
120 ml vegetabilisk olja till stekning
-
1 tsk sesamfrön, till garnering
-
-
Apelsinsås:
-
Saft från 2 stora apelsiner
-
Zest från en halv apelsin
-
6 msk strösocker
-
5 msk soja (mörk soja eller en blandning av ljus och mörk)
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 tsk riven ingefära
-
1 tsk risvinäger
-
1 msk majsstärkelse blandat med 3 msk kallt vatten (till redning, valfritt)
Vin som passar till
orange chicken