Nässelsoppa är en enkel och smakrik rätt som är härlig att laga på våren. Nässlor är mycket näringsrika och inte minst en bra källa till järn. Det finns arkeologiska bevis för att nässlor har använts som mat och medicin sedan stenåldern. Särskilt på våren, då nässlor är en av de första grönsakerna som kan skördas efter vintern, var det en viktig rätt. I Sverige finns det en gammal men tyvärr nästan bortglömd tradition av att äta nässelsoppa på skärtorsdagen. Nässelsoppa kan tillredas med många olika ingredienser. Vi har valt ett klassiskt recept med ägghalvor som tillbehör, där nässlorna spelar huvudrollen. Det passar också att ställa fram ett nybakat bröd när du serverar nässelsoppa.
Gör så här
-
Skölj nässlorna noga och ta bort blad som inte ser så fina ut.
-
Hacka gräslöken fint.
-
Lägg nässlorna i hälften av vattnet efter att det kokat upp, salta. Du kan behöva tillsätta nässlor i omgångar, i takt med att de sjunker ihop i kastrullen.
-
Efter 5 minuter häller du av vattnet i en bunke.
-
Lägg äggen i kokande vatten och ta upp dem när de är som du vill ha dem. Äggvitan måste vara hård.
-
Hacka nässlorna fint eller mixa dem om du önskar en slätare nässelsoppa.
-
Smält smör och blanda i mjölet, späd med nässelspadet samt resten av vattnet och lägg i buljongtärningarna. Låt det koka ihop i några minuter.
-
Tillsätt grädden och nässlorna. Låt det koka upp.
-
Smaka av med sherry, svartpeppar och salt.
-
Servera nässelsoppan varm med en ägghalva per portion. Strö över den hackade gräslöken innan serveringen.
Nässlor är svåra att få tag på i butik. I det här receptet utgår vi från späda nässelblad som man själv plockar. Använd handskar för att inte bränna dig.
Vin som passar till nässelsoppa
Sauvignon blanc
När är det nässelsäsong?
Nässlor räknas som en tidig vårprimör. I stora delar av Sverige brukar de första nässlorna komma i början av april. Du kan plocka dem till nässelsoppa fram till det att de går i blom i juli.