En krämig och härligt värmande blomkålssoppa som går att variera med olika toppings. Här är vårt allra bästa recept.
Gör så här
- Sätt ugnen på 220 grader, under- och övervärme.
- Sprid ut blomkålen på en plåt, ringla över 2 msk rapsolja och salta.
- Rosta i ugnen i ca 25 minuter. Om man vill kan man spara några buketter för att toppa soppan med.
- Hetta upp en stor, tjockbottnad kastrull med 2 msk olivolja och fräs lök och vitlök på medelvärme tills den blir mjuk, men inte tar färg – ca 20 minuter.
- Tillsätt den rostade blomkålen.
- Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp. Låt sjuda tills blomkålen är mjuk, ca 15 minuter.
- Mixa slät med stavmixer.
- Om soppan är för tjock kan den spädas med mer vatten.
- Smaka av med citron, salt och peppar.
- Servera soppan som den är, eller toppad med rostad blomkål och ringla över lite olivolja.
Ingredienser (4 pers)
1 hel blomkål inklusive stjälk, delad i mindre bitar
2 msk naturell rapsolja
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 liter vatten
2 buljongtärningar, höns- eller grönsaksbuljong
1 msk citronsaft
Valfria toppings:
Rostad blomkål
Krutonger
Knaperstekt bacon
Finhackad gräslök eller dill
Riven parmesan
Olivolja
Vin som passar till blomkålssoppa
Chablis
Pinot Gris
Måste man rosta blomkålen först?
Nej, det måste man inte. Rostningen ger dock en väldigt härlig, lite nötig smak till soppan som gör den mer komplex. Om man inte vill rosta blomkålen är det bara att hoppa över det steget och följa receptet som vanligt.
Kan man ha grädde i blomkålssoppan?
Absolut! Soppan är dock krämig redan som den är, men om man vill kan man tillsätta någon deciliter grädde, mjölk eller crème fraiche till soppan.
Kan man göra blomkålssoppan vegansk?
Visst kan man det! Eftersom vår blomkålssoppa är naturligt mjölkfri är den också vegansk, så länge man använder grönsaksbuljong.