Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Myntasås

Med sin starkt gröna färg och aromatiska smak är myntasås ett tillbehör som gjorts i århundraden. Att göra egen myntasås är väldigt lätt och kräver få ingredienser.

Myntasås passar till allt från bröd till lamm

Mynta har använts som krydda och smakförstärkare i matlagning i tusentals år i många olika kulturer. Den friska och svalkande smaken har gjort den till en populär ingrediens i såser och dressingar världen över. I Mellanöstern och Nordafrika används myntasås ofta till couscous och andra sallader, medan den i Europa är vanlig till rätter med lamm. Oavsett om du serverar myntasås till lamm, kyckling, grönsaker eller bara som en dipp till bröd, så tillför den en uppfriskande touch till måltiden.

Yoghurt brukar vara basen i myntasås

Klassisk myntasås består vanligtvis av mynta, yoghurt, vitlök och ibland en syrlig komponent som citron eller lime. Men det finns oändligt många sätt att variera den. Grekisk yoghurt ger en krämigare konsistens, medan vanlig yoghurt ger en mer flytande sås. Förutom mynta kan du använda andra örter som koriander, persilja eller basilika.

Myntasås passar till en mängd olika rätter. Den kan förhöja en enkel vardagsmiddag, men den förekommer också på stjärnkrogarnas menyer. Ett tips för att lyckas med myntasås är att hacka myntan så fint som möjligt, då avger den mer smak.

Gör så här

  1. Skölj myntan noga och hacka bladen fint.

  2. Blanda mynta, yoghurt, riven vitlök, citronsaft, olivolja, salt och peppar i en skål.

  3. Smaka av såsen och justera smaken med mer salt, peppar, citron eller olivolja efter behov.

  4. Låt såsen stå i kylskåp en stund innan servering för att smakerna ska sätta sig.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kruka färsk mynta

  • 3 dl grekisk yoghurt med hög fetthalt

  • 1 vitlöksklyfta, riven

  • Saften från 1/2 citron

  • 1/4 dl olivolja

  • Salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till myntasås

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept