Libapizza är en form av pizza som görs med libabröd som bas istället för vanlig pizzadeg. Brödet kommer från Libanon och bakas i en het vedugn. Idag finns det att köpa färdigt i stora delar av världen.
Libapizza på några minuter
Eftersom brödet är så tunt är en libapizza perfekt för dem som i första hand är ute efter toppingen. Vad du väljer att lägga på din libapizza är upp till dig. Allt som passar på en vanlig pizza fungerar även här. Du ska dock inte ha för mycket tomatsås då det riskerar att blöta igenom brödet. Mozzarella, färska tomater, pinjenötter och ruccola är populärt, men du kan också prova att göra rätten med klassiska svenska ingredienser som västerbottenost och löjrom.
Du kan göra en libapizza på ett par minuter och det är en stor del av förklaringen till rättens popularitet. Så länge du har libabröd, lite ost och något annat hemma kan du göra en god måltid utan ansträngning. Libapizza passar också som ett tilltugg till dryck eller som en del av en buffé.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Rosta pinjenötterna snabbt i en het torr panna.
-
Blanda tomatpuré med vatten för att få rätt konsistens. Tillsätt vitlök, oregano och salt efter smak. Såsen behöver inte tillagas utan du brer ett tunt lager direkt på libabröden.
-
Strö över osten.
-
Grädda libapizzorna i 6–7 minuter, tills osten smält och fått färg.
-
Toppa med parmaskinka, lök, pinjénötter, ruccola och olivolja.
-
Servera!
Vin som passar till libapizza
Barbera
Chianti
Lambrusco