En lammgryta som fått puttra på låg värme tills köttet blivit mört, och köket är fullt av dofter, brukar vara mycket uppskattad.
En varm och smakrik lammgryta
Lammgryta är en värmande och aromatisk rätt som har tillagats av människor i århundraden. I alla länder där man har hållit sig med får har lammgryta varit ett viktigt inslag i måltidskulturen. Det finns många härliga lammgrytor som har blivit klassiker runt om i världen. I Mellanöstern finner vi den berömda taginen, en lerkruka i vilken lamm långsamt tillagas med kryddor som spiskummin, kanel och kardemumma, vilket resulterar i en mjuk och smakrik gryta. I Frankrike lagas ofta lammgryta med rödvin och färska örter medan man i Ungern gärna använder paprika och kummin i lammgryta. Vårt recept är inspirerat av vår egen matlagningstradition och det innebär att rotfrukter och grädde spelar en viktig roll. Experimentera gärna med olika kryddor, rotfrukter och grönsaker för att skapa din egen favoritvariant. Lammgryta har ett högt näringsvärde och är mättande vilket gör den till bra vardagsmat. Samtidigt är det en rätt som passar till en finare släkt- eller söndagsmiddag.
Att laga en perfekt lammgryta är enkelt men kräver ett visst tålamod. Det är alltså långkok vi talar om. Gör gärna en stor sats då det går utmärkt att frysa in lammgryta. Det är viktigt att välja kött av god kvalitet. Lammlägg och bog är två styckningsdelar som blir möra, och samtidigt ger mycket smak till grytan. Servera lammgryta med en klick yoghurt eller crème fraiche samt ris eller potatismos.
Gör så här
-
Bryn lammbitarna i olivolja i en gryta på medelvärme tills de har fått färg och en jämn stekyta.
-
Tillsätt lök, morötter, selleri och vitlök och fräs tills de mjuknar.
-
Rör i timjan, rosmarin, salt och peppar.
-
Häll i lammbuljong och grädde.
-
Täck grytan och låt puttra på låg värme i cirka 1 timme, eller tills köttet är mört.
-
Tillsätt tomater, aprikoser och hackad persilja och låt puttra i ytterligare 10 minuter.
-
Servera lammgrytan varm med ris, potatismos eller yoghurt.
Ingredienser (4 pers)
-
1 kg lammlägg eller bog, i bitar
-
2 msk olivolja
-
2 gula lökar, hackade
-
2 morötter, hackade
-
2 selleristjälkar, hackade
-
4 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 tsk timjan
-
1 tsk rosmarin
-
1 tsk salt
-
1/2 tsk svartpeppar
-
4 dl lammbuljong
-
2 dl grädde
-
2 dl hackade tomater
-
1 dl torkade aprikoser, hackade
-
1 dl hackad persilja
Vin som passar till lammgryta
rioja
nero d'avola