Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lahmacun

Lahmacun är en färgglad och inbjudande rätt i stil med pizza. Den har en tunn och krispig botten som täcks med en kryddig topping.

Lahmacun är en turkisk föregångare till pizza

Lahmacun är en populär maträtt som ofta kallas “turkisk pizza” på grund av sitt utseende och sättet man äter den. Lahmacun kommer från de arabiska orden “lahm” som betyder kött och “lamacun” som betyder pasta, vilket refererar till den finhackade köttblandningen som sprids över degen. Rätten har sina rötter i Mellanöstern och är särskilt förknippad med den turkiska och armeniska matkulturen. Dess historia sträcker sig tillbaka till antika tider där liknande rätter med bröd och kött återfinns i regionens kulinariska traditioner. 

Grädda lahmacun i en het ugn så att den blir krispig

Lahmacun består av en tunn deg som toppas med en kryddig blandning av malet kött, oftast lamm eller nötkött, och olika grönsaker som tomater, lök och paprika. Den äts ofta rullad eller vikt och är en populär typ av snabbmat som idag finns i många länder.

För att lyckas med en perfekt lahmacun är det viktigt att degen är tunn och krispig och att köttblandningen är välkryddad och jämnt fördelad över degen. Det är också viktigt att lahmacun bakas i en mycket het ugn för att säkerställa att degen verkligen blir krispig.

Gör så här

  1. Värm mjölken så att den blir riktigt het men utan att den kokar. Vispa ihop mjöl, snabbjäst, farinsocker och salt. Gör en grop i mitten av mjölblandningen och häll i ett stort ägg, den uppvärmda mjölken och olivolja. Knåda degen i 5–6 minuter tills den blir smidig och elastisk. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar tills den är dubbelt så stor.

  2. Häll ut degen på en lätt mjölad yta och dela den i fyra lika stora delar. Forma varje del till en boll. Täck med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

  3. Sätt in en ugnsplåt i ugnen och värm den till 250 °C. 

  4. För att göra toppingen delar du tomaterna på mitten, tar bort kärnorna och pressar ut saften. Lägg alla ingredienser till toppingen, förutom köttet, i en matberedare och mixa till en jämn smet. Tillsätt sedan köttet och mixa till en pasta, eller blanda ihop om du använder dig av färdigmalen köttfärs. 

  5. Mjöla en degboll och kavla ut den till en tunn cirkel. Lägg cirkeln på ett bakplåtspapper och pensla kanterna med olivolja.

  6. Bred ut toppingen jämnt över hela degen i ett tunt lager.

  7. Grädda varje lahmacun i 5–6 minuter.

Ingredienser (4 pers)

  • 240 g vetemjöl

  • 1,5 tsk snabbjäst 

  • 1 tsk farinsocker

  • 1 stort ägg

  • 120 ml standardmjölk

  • 60 ml olivolja + lite extra för pensling

  • Salt efter smak

  • Topping

  • 150 g lamm eller nötkött, gärna från feta delar av djuret (alternativt färdigmalen köttfärs)

  • 1 liten lök, fint hackad

  • 5 medelstora tomater

  • 1 msk tomatpuré

  • 2 msk persilja, finhackad

  • 1/2 msk mynta, finhackad

  • 1/2 tsk sumak

  • 1 tsk chiliflakes

  • 1/2 tsk paprikapulver

  • 1/2 tsk kummin

  • 1/4 tsk kanel

  • Salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till lahmacun

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept