KFC: Korean Fried Chicken
Korean fried chicken refererar till flera olika varianter av friterad kyckling som härstammar från Sydkorea, men som idag finns i många länder. Rätten är speciellt populär som gatumat. Det finns flera gemensamma nämnare som förenar dessa rätter. Korean fried chicken är dubbelpanerad för en extra krispig och smakrik yta. Smakprofilen är oftast sötstark genom en kombination av till exempel honung och gochujang (koreansk chilipasta). Själva kycklingen brukar vara väldigt saftig. Det kan man uppnå genom att välja kött från unga kycklingar och låta det marinera innan tillagningen.
Olika varianter av Korean Fried Chicken
Trots de gemensamma nämnarna som vi tagit upp finns det stor variation mellan olika recept på korean fried chicken. Olika kockar och restauranger använder olika kryddblandningar, marinader och tillagningsmetoder, vilket resulterar i en mängd olika smaker och texturer. En känd variant är soy garlic chicken som marineras i en blandning av sojasås och vitlök. Yangnyeom chicken är en annan klassiker där kycklingen doppas i en speciell sötsur sås efter fritering.
Korean fried chicken serveras ofta med flera olika såser, någon hackad färsk ört som salladslök eller persilja och picklade grönsaker.
Gör så här
-
Rosta sesamfröna snabbt i en torr panna så att de får lite färg.
-
Dela kycklingen i lagom stora bitar.
-
Blanda majsstärkelse, salt och chili. Gnid in den torra blandningen i kycklingen.
-
Blanda alla ingredienser till frityrsmeten och doppa kycklingen i den.
-
Hetta upp oljan i en gryta och fritera kycklingen tills den är genomstekt och har ett knaprigt skal. Ha inte för många bitar i grytan samtidigt utan fritera lite i taget.
-
Låt fettet rinna av på papper.
-
Blanda ingredienserna till såsen, utom koriandern, i en gryta, koka upp och låt det sjuda i 10–15 minuter. Tillsätt koriandern.
-
Servera korean fried chicken het, med såsen. Toppa med rostade sesamfrön.
Ingredienser (4 pers)
-
600 g kyckling utan ben
-
3 dl majsstärkelse
-
1 liter neutral olja, till fritering
-
Salt och chilipeppar efter smak
-
Frityrsmet
1,5 dl vetemjöl
-
1,5 tsk bakpulver, skapar bubblor som ger en krispigare smet
-
1,5 dl potatis- eller majsstärkelse
-
2,5 dl iskallt vatten, med varmt vatten utvecklas mer gluten i mjölet och smeten blir då inte lika krispig
-
Salt och chilipeppar efter smak
-
Sås
1 vitlöksklyfta, fint riven
-
1 dl koreansk eller japansk soja
-
4 msk chilipasta (helst gochujang)
-
3 msk ketchup
-
3 msk honung
-
2 msk nypressad citron- eller limejuice
-
1 knippe salladslök eller färsk koriander, mycket fint hackad.
-
Garnering:
0,5 msk sesamfrön
Vin som passar till korean fried chicken:
Gewürztraminer
Chenin Blanc
Sauvignon Blanc
Cava
Champagne