Genom att göra hasselbackspotatis förvandlar du en enkel och billig råvara till en sofistikerad festrätt som alltid imponerar – trots att den inte är svår att göra.
Hasselbackspotatis är en älskad svensk klassiker
Hasselbackspotatis är en rätt som blev känd på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm på 1950-talet. Receptet kan dock vara äldre än så. Klart är i alla fall att Hasselbackspotatis är en rätt med svenskt ursprung som inte har en exakt motsvarighet i något annat land.
Det som gör hasselbackspotatis speciellt är att man skär potatisen i tunna skivor, nästan helt igenom, innan den rostas i ugnen. Det gör att en större yta kommer i direkt kontakt med fett och värme, vilket gör potatisen knaprig, men med ett mjukt inre. Ströbröd gör potatisen extra krispig. För en modern variant kan du gratinera potatisen med lite riven ost på toppen, i kombination med eller istället för ströbröd. Använd fasta potatisar med en jämn form och se till att skära riktigt tunt med mandolin eller en vass kniv. Ett tips är att placera potatisen i en träslev, det hindrar att du skär igenom den av misstag.
En festlig rätt som passar till mycket
Hasselbackspotatis serveras ofta med stekt kött, fågel eller vilt. Bearnaisesås passar bra till. Hasselbackspotatis kan också, tillsammans med en matig sallad, fungera som en vegetarisk huvudrätt. Potatis är en billig råvara, men tillagad på det här sättet platsar den i vilket sammanhang som helst.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 °C.
-
Skala potatisen. Skär dem i så tunna skivor du kan, men inte helt igenom.
-
Låt smöret smälta och lägg i vitlöken.
-
Placera potatisen i en smord ugnsform med den skivade sidan vänd uppåt.
-
Häll över hälften av smöret. Salta och peppra efter smak.
-
Ta ut potatisen ur ugnen efter 20 minuter och pensla med resten av smöret.
-
Häll över ströbrödet.
-
Grädda i ytterligare 20 min eller tills potatisen blivit knaprig och har fått färg.
-
Servera hasselbackspotatisen varm, gärna direkt från ugnen.
Ingredienser (4 pers)
-
1 kilo potatis (den bör inte vara för mjölig)
-
50 g smör
-
1 msk ströbröd
-
1 vitlöksklyfta, fint riven
-
Salt och peppar efter smak
Vin som passar till
hasselbackspotatis