Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Stekt hälleflundra med citronsmör

Hälleflundra är en delikatess från havet som inte kräver ett avancerat recept för att måltiden ska bli en ren njutning.

Hälleflundra är en av de mest åtråvärda fiskarna

Hälleflundran, en plattfisk som kan väga över 300 kg, har en lång historia inom gastronomi och kan tillagas på en mängd olika sätt. Vårt hälleflundra-recept är ett enkelt sätt att göra denna delikatess rättvisa. Det mjälla och saftiga köttet har mycket få ben och en smak som är lätt att känna igen med en subtil sötma. 

Historiskt sett var hälleflundra en populär fisk under fastan i katolska länder, då det var förbjudet att äta kött. I de flesta kustländer i Europa där det finns tillgång till färsk hälleflundra är fisken mycket uppskattad. Kilopriset är högt och många förknippar hälleflundra med krogar i lyxklass. Världsnaturfonden rekommenderar idag att man undviker att konsumera vildfångad hälleflundra och istället väljer odlade alternativ som är ett mer hållbart val. Du kan använda fryst fisk i vårt recept på hälleflundra, men du får ett bättre resultat med färsk hälleflundra.

I vårt hälleflundra-recept serverar vi fisken med smält smör med citron och örter, men du kan också göra klassisk smör- eller vitvinssås. Pressad potatis är ett bra komplement till de stekta hälleflundrafiléerna.

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225 °C

 2. Ta ut filéerna ur kylen så att de är rumstempererade vid tillagningen. Frysta filéer ska tinas i kylskåp över natten.

 3. Skär grönsakerna i bitar, ringla över olivolja, salta och peppra. Fördela dem på en plåt med bakplåtspapper. Grilla grönsakerna i mitten av ugnen i 20–30 minuter, eller tills de är mjuka och har fått fin färg. Vänd på dem en gång under tillagningstiden.

 4. Salta och peppra hälleflundrafiléerna på båda sidorna.

 5. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelvärme. Stek hälleflundrafiléerna i 2–3 minuter per sida, eller tills de är genomstekta. Vänd bara en gång under stekningen. Använd gärna en termometer för att kontrollera om hälleflundrafiléerna är genomstekta. Den inre temperaturen ska vara 50 °C, sedan stiger den något medan du låter filéerna vila.

 6. Under tiden som hälleflundran steks, smält smöret i en kastrull på låg värme. Tillsätt citronsaft, citronskal och persilja. Rör om och låt puttra i 1 minut.

 7. Servera hälleflundrafiléerna med citronsmöret och grönsakerna.

Ingredienser (4 pers)

 • 4 hälleflundrafiléer (cirka 150 g per filé)

 • Salt och peppar

 • 2 msk olivolja

 • 2 msk smör

 • 1 citron, saften och det finrivna skalet

 • 1 dl finhackad persilja

 • 500 gr grönsaker (till exempel broccoli, morötter och schalottenlök)

Vin som passar till hälleflundra

Sauvignon Blanc

Pinot Gris

Chablis

Torr Rieslings

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept