När vi tänker på grillning, är det ofta de saftiga köttbitarna som har huvudrollen, men det är grilltillbehören som fulländar måltiden – inte minst rent visuellt.
Grilltillbehör är mer än bara smaksättare
Bra grilltillbehör bör komplettera smaken av det grillade köttet. Gärna med en fräschör som går bra ihop med den rika och lite tunga smaken av grillat kött. Genom att inkludera grilltillbehör kan man också säkerställa att måltiden innehåller en bra mix av näringsämnen.
Grillkulturen är spridd över världen. Det finns många olika sätt att bereda kött över en grill och grilltillbehör som serveras vid sidan av köttet speglar lokala traditioner, preferenser och tillgång på råvaror. Dessa skillnader kan vara ganska stora på lokal nivå men det finns också grilltillbehör som vi förknippar med länder. I Mexiko är guacamole och pico de gallo populära tillbehör. I USA är coleslaw och bakade bönor klassiska tillbehör till barbecue-rätter och i Grekland är det vanligt att servera tzatziki till grillade kötträtter. Indiens motsvarighet till tzatziki är raita och i Brasilien är farofa, stekt maniokamjöl blandat med bacon, lök och andra ingredienser, ett traditionellt tillbehör till churrasco, alltså grillat kött.
I Sverige ser man ofta någon form av potatis samt olika röror och såser som grilltillbehör. Vi har valt ut tre favoriter som passar bra tillsammans, eller var för sig. De går snabbt att göra om du följer recepten på picklad rödlök, potatissallad och bearnaisesås nedan.
#1. Snabbpicklad rödlök
Gör så här
-
Skala och skiva rödlöken tunt.
-
Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål eller burk. Rör tills sockret löst sig.
-
Lägg i löken och blanda runt.
-
Tillsätt salt (valfritt).
-
Låt stå i kylen i minst 30 minuter.
Ingredienser (4 pers)
-
2 rödlökar
-
1 dl ättiksprit 12 %
-
1 dl strösocker
-
1,5 dl vatten
-
1 msk salt (valfritt)
#2. Potatissallad med färskpotatis
Gör så här
-
Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
-
Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
-
Skär potatisen i mindre bitar.
-
Blanda potatis, dill, persilja och rödlök i en skål.
-
Ringla över olivolja och citronsaft.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Låt potatissalladen stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.
#3. Bearnaisesås
Gör så här
-
Smält smöret på låg värme.
-
Ta bort kastrullen från värmen och låt smöret svalna något.
-
Vispa ihop äggulor, vinäger, schalottenlök, persilja och dragon i en skål.
-
Ställ skålen över en kastrull med varmt vatten och vispa konstant tills såsen tjocknar och blir glansig.
-
Tillsätt det smälta smöret droppvis under konstant vispning.
-
Smaka av med salt och peppar.
Vin som passar till grillat