Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grillad röding

Grillad röding är en älskad svensk maträtt som med sitt fasta ljusrosa kött och härliga grillsmak är svår att motstå. Rätten är dessutom mycket enkel att laga.

Grillad röding är en somrig svensk klassiker

Röding är en relativt lättillgänglig fisk i Sverige. Den finns i både söt- och saltvatten. Fjällröding och bäckröding fiskas under våren och sommaren, och grillad röding är en rätt som många förknippar med ljumma sommarkvällar. Att grilla är en okomplicerad tillagningsmetod som inte kräver så mycket mer än just en grill. 

Rödingens kött har en mild och elegant smak som passar mycket väl ihop med de rökiga aromerna från grillen och tillbehör som färska örter och citron. Vill du förstärka rökigheten i grillad röding kan du använda träspån i grillen. Köttet är relativt magert och har en fin och fast konsistens. Grillad röding innehåller omega-3-fettsyror, vilket är bra för hjärtat.

En varm sommardag passar det perfekt att servera grillad röding tillsammans med en kall potatissallad. Du kan också äta den med grillade grönsaker. Grillad röding förknippas ofta med friluftsliv i Sverige. Det är inte ovanligt att grillen tänds vid det vatten där rödingen fiskats. Grillad röding är en mångsidig rätt som kan varieras på många olika sätt. En hel grillad röding med fin garnityr passar som festmåltid, men fisken kan också serveras under enklare former, vid till exempel en picknick eller till pasta. Vi har färsk timjan i vårt recept, det ger en aromatisk smak som går bra ihop med grillad fisk.

Gör så här

  1. Rensa och skölj rödingen noga om du har köpt eller fångat hel röding. Tänd grillen och vänta tills du fått en fin glöd.
  2. Gnid in rödingen med olivolja och finhackad timjan, krydda efter smak med salt, peppar och citronsaft.
  3. Grilla rödingen på medelhög eller indirekt värme tills den är genomstekt. Hur lång tid det tar beror både på temperaturen och på rödingens storlek. Räkna med cirka 5 minuter per sida.
  4. Servera den grillade rödingen med citronskivor eller klyftor.

Ingredienser (4 pers)

  • Cirka ett kilo hel röding
  • 2 msk olivolja 
  • 2 msk färsk timjan
  • 2 citroner
  • Salt och peppar för avsmakning

Vin som passar till grillad röding

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept