Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grillad majs

Majskolvar direkt från grillen är en enkel njutning som alltid går hem. Den naturliga sötman från majsen, smält kryddsmör och rökigheten från grillen är helt enkelt en förförisk kombination. 

En delikatess sedan flera tusen år tillbaka

Majs har grillats i årtusenden. I Europa har grillad majs varit en vanlig måltid sedan romarriket och populariteten har bestått genom epokerna. Idag är det en typisk sommarrätt, inte minst i Sverige. Grillad majs ger de söta och saftiga majskornen en knaprig yta som ger ett perfekt tuggmotstånd. Det finns många olika typer av majs, i olika färger och smaker. De vanligaste typerna av majs för grillning är vanlig gul majs och sorten sötmajs.

Grillad majs kan serveras på flera olika sätt. Egentligen behövs inget annat tillbehör än smör och kryddsalt. I vårt recept har vi dock valt att lyfta grillad majs ett par snäpp genom att ett örtsmör med färskriven parmesan ackompanjerar majskolvarna. Vanligt kryddsmör är ett enkelt sätt att ge extra smak, och grillad majs tillsammans med parmesanost ger en komplex smakprofil med mycket umami.

Grillad majs är också en utmärkt sidorätt till grillat kött eller fisk. Ska du grilla är det alltid bra att ha majskolvar till hands. De går garanterat åt. Tillagningen innebär ofta att man samlas runt grillen med vänner och familj. Kanske är det en av förklaringarna till att grillad majs ger så positiva associationer.

Gör så här

 1. Skala bort blasten och trådarna från majskolvarna och lägg dem i blöt i kallt vatten i cirka 30 minuter. Blötläggningen förhindrar att majskolvarna torkar ut när du grillar dem.

 2. Blanda smör, finhackade örter, salt, citronsaft, vitlök och peppar i en bunke. Smöret kan göras i förväg och förvaras i kylen.

 3. Pensla kolvarna med lite av smöret innan grillningen. 

 4. Placera majskolvarna på medelvärme och grilla dem i 10–15 minuter, vänd dem flera gånger för att få en jämn grillning. Om du gör grillad majs i ugn med över- och undervärme behöver du inte vända dem. Majs kan få en bitter smak om temperaturen blir för hög. Var vaksam på det.

 5. Riv ner parmesan i örtsmöret.

 6. Servera majskolvarna och ät dem direkt tillsammans med parmesansmöret.

Ingredienser (4 pers)

 • 8 majskolvar

 • 100 g rumsvarmt smör

 • 50 g parmesan 

 • 2 msk finhackade färska örter, till exempel basilika och dragon

 • 2 fint rivna vitlöksklyftor

 • 1 msk citronsaft

 • ½ tsk salt

 • En nypa svartpeppar

Ska man använda färsk/fryst/förkokt majs?

Du kan använda alla dessa typer av majs. Saftigast och godast brukar det bli med färsk majs. Förkokt majs har ungefär hälften så lång tillagningstid som färsk majs.

Vin som passar till grillad majs

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept